stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Superman - Rebirth (Lion) 1 De zoon van Superman


Het was niet het beste jaar voor vertaalde comics van superhelden, het net voorbije 2017. De Marvels mochten opdoeken en uit het DC universum kregen we maar mondjesmaat vertalingen van RW. Welgeteld 5 albums van de New52 lijn naast Batman Evolutie en De ware Amazone. Voor de rest bleef het maar stilletjes, tot op de valreep RW ons nog kon verblijden met de Rebirth van het DC universum en ons met de klap het eerste album van Superman, Batman en Justice League presenteerde.

Het is eigen aan een wedergeboorte dat er eerst een overlijden moet zijn. En ja, Superman is niet meer. Hij gaf zijn leven voor de Aarde en de mensheid. Maar blijkbaar is er een andere Superman die zijn rol overneemt. Of dzelfde uit een ander universum, het is maar hoe je het wil bekijken.

Deze nieuwe Superman heeft met Lois en zoontje Jon een prachtig gezin. Jon heeft zowel menselijke genen als erfelijke eigenschappen van Kryptonezen. Hij is nog een kind dat volop ontdekt wat zijn mogelijkheden zijn, maar wordt door zijn ouders er ook onophoudelijk op gewezen dat hij zich niet mag verraden.

Deze Jon is de laatste met Kryptonees bloed en de Eradicator wil die bloedlijn zuiveren door het menselijke deel uit te verwijderen. Het spreekt voor zich dat Superman dit niet laat gebeuren, met een episch gevecht op de maand tot gevolg.

Peter Tomasi en Patrick Gleason hebben de naam Rebirth wel ter harte genomen, want ze presenteren ons een verhaal dat vrij dicht aanleunt bij de traditionele manier waarop Superman bekend werd. Zelfs iconografisch schamen ze zich niet om bepaalde scenes uit het verleden te gebruiken. In de superheldenwereld, waar verhalen al wel vaker herverteld worden, is dit geenszins storend.

Superman, Lois en kleine Jon gedragen zich maar nauwelijks verschillend van een modelgezin volgens de Amerikaanse normen. Liefde en zorgen voor elkaar staan centraal, met andere deugden als moed, zelfopoffering en oprechtheid. Ook dat is Superman, het hoort er gewoon bij.De tekeningen van Gleason in De zoon van Superman zijn flitsend en licht verteerbaar. Het werken met vader-zoon verhoudingen lijkt hem te liggen, want eerder verzorgde hij ook Batman & Robin in de New52 lijn.

Superman Rebirth, de eigenlijke start van de reboot, is getekend is getekend door Doug Mahnke. Zijn tekenwerk is veel intenser en roept een donkere sfeer op.Al bij al is deze Rebirth een goede zaak voor wie van vertaalde comics houdt. Voor deze bundeling van 7 Amerikaanse comics is de verkoopprijs zoals vermeld op de achterzijde €25,50. Dat is beduidend meer dan wat RW vroeger als richtprijs meegaf, maar daar zal wel een economische noodzaak achter zitten. Alleszins toch liever een leefbare uitgeverij die ons nog de keuze laat of we een album al dan niet aanschaffen dan het stoppen met vertalingen uit te geven.Dit is een recensie van een gebruiker.