stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Medici's 1 Cosimo de oude


Weinig steden zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met personen uit het verleden. Uiteraard is er het Rome van de keizers, maar buiten hun titel hadden ze weinig gemeen. Barcelona roept bij de meesten wel meteen "Gaudi" op, want zijn architectuur is bij het bijzonderste wat die overigens voor de rest ook mooie stad te bieden heeft.

Bij Firenze (voor de Nederlandse lezers: Florence) zullen de meeste citytrippers de naam van de Medici uitspreken. Niet 1 man, maar een heel geslacht dat bepalend was voor het gezicht van deze Toscaanse metropool en ook daarbuiten van grote invloed was.

Nadat hun macht immers gevestigd was konden telgen van het geslacht opklimmen tot Paus en Maria was 1 van de niet onbesproken koninginnen van Frankrijk in de 17e eeuw.

Hun macht danken ze aan een sluw gebruik van geld, dat zij als bankiers op handige manier wisten te laten renderen.

Stamvader van de Medici's was Codsimo. Hij zal als eerste van het geslacht zijn financiële middelen inzetten om politiek invloed te verwerven.

Zijn opkomst en levensverhaal wordt beschreven in het eerste deel van de nieuwe reeks Medici's. Het verhaal leest bijna als een handleiding voor wie iets wil betekenen in de wereld. Geen tafelspringer maar sluw en vanuit de achtergrond neemt Cosimo de juiste beslissingen. Geduld is zijn medestander maar wraak wordt toch voltrokken.

Het verhaal wordt verteld door een betrokken buitenstaander, die niemand minder is dan de stad Firenze zelf. De liefde van Cosimo voor zijn stad was wederzijds. Firenze is dankbaar voor hetgene Cosimo betekend heeft en hoe hij als mecenas de kunsten een warm hart toedroeg.

De ondertitel van het album, "Van modder tot marmer", dekt volledig de lading, want door de visie van Cosimo ontwikkelde Firenze zich van een banale vieze middeleeuwse stad tot een financiële metropool met bouwwerken die ook nu nog duizenden naar deze prachtstad lokken.

Het scenario van dit album, en van de hele reeks, is van Olivier Peru. Hij heeft zich goed gedocumenteerd en weet het verhaal van deze man op een boeiende wijze te vertellen.

Elk album van de reeks zal door een andere tekenaar in beeld worden gebracht. Voor het eerste album viel de keuze op Giovanni Lorusso. Zijn tekenwerk is verzorgd. Er wordt vaak van standpunt gewisseld maar al bij al blijft het vrij braaf. Een sterke pagina laat zien hoe Cosimo, ondanks zijn tijdelijke verbanning, toch zijn schaduw blijft werpen op de stad.

Al bij al vooral een informatieve historische strip, die laat zien hoe je je doel kan bereiken zonder postjesjager te moeten zijn.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.