Recensie

De macht der onschuldigen - Hier is de hel 5 11 september


De macht der onschuldigen – Cyclus 2 - Deel 5 : Hier is de hel.

In het licht van de recente gebeurtenissen in de VS, de verkiezingen en de moeilijke machtswissel van de nieuw verkozen democratische president, kwam het laatste deel van de tweede cyclus van deze politieke en maatschappelijke strip als geroepen.

Het was alweer van 2018 geleden dat we nog iets vernomen hadden van Joshua Logan. Het herlezen van de reeks was dan ook raadzame en welgekomen moeite. Al vanaf de eerste bladzijde van het eerste deel werd ik opnieuw in deze ‘film déssiné’ gezogen. En pas na het lezen van het laatste deel van de 2e cyclus, na het laatste tekstballonnetje bleef ik, vol afwachting achter… snakkend naar meer. Goed wetend dat dit zeker weer een paar jaar zal duren.

Toen ik heel wat jaren geleden de eerste delen van deze reeks kocht, toen uitgegeven in de collectie ‘Concorde’ bij Blitz, vond ik dit al meteen een veelbelovende reeks. Tot mijn spijt kon ik toen het 5e deel echter nergens meer vinden. Het was dus wachten op de uitgave van de integrale versie die in 2017 uitkwam om de apotheose te vernemen van de 1e cyclus.

Het is moeilijk om het verhaal van deze topreeks beknopt te beschrijven. In grote lijnen handelt het om de politieke machtsstrijd voor het burgemeestersambt van New York tussen de democratische kandidate Jessica Ruppert en republikeinse tegenkandidate die door de maffia wordt aangestuurd. Jessica die als een soort engel die alle minderbedeelden een toekomst probeert te geven maar wiens leerlingen aan de basis liggen van de “macht der onschuldigen” die zich bewapenen tegen het geweld en de haat die leeft bij dezelfde groep verdrukten van de samenleving die zich, verblind door armoede en afgunst, afzet tegen de gevestigde waarden. En daartussen laveert de spilfiguur van de reeks, de gewezen sergeant Joshua Logan die in Vietnam een trauma heeft opgelopen en hoofdzakelijk in een roes het pad van alle protagonisten kruist. Uiteindelijk wordt hij beschuldigd van een aanslag waarbij 508 oud-leerlingen Jessica, waaronder de uiterst populaire wereldkampioen boksen, Steven Providence, omkomen.

Het verhaal lijkt te dwepen met films als The deer hunter, The Godfather, One flew over the cuckoo’s nest en het betere gerechtsdrama. Een prachtige blend dus die ongelooflijk blijft boeien.

Dit laatste deel dat aanvankelijk iets van ‘Beschuldigde sta op’ lijkt te hebben brengt ons bij de verkiezing van een republikeins president en legt feilloos ook een link naar de gebeurtenissen van 9/11. Met het verdict van ‘De 12’ sluit dit deel af. Kortom het scenario van Luc Brunschwig mag er wezen. De tekenstijl van Laurent Hirn deed met in de eerdere delen soms wat aan een ‘ernstige’ François Boucq denken maar werd in de latere afleveringen geraffineerder, koeler en afgeborsteld.

Ook als je niets hebt met de US, is dit een reeks die je toch niet mag missen.



Pjotr. 01-2021



Dit is een recensie van een gebruiker.