stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Eddy Current INT A1 The Complete Series + Lost Tales

Metropol INT A1 The Complete Series + Metropol A.D.

Transit INT 1 Transit


Ted McKeever Library : Book 1 – Transit
(the complete series + the lost finale)


Studio Shadowline/Uitgeverij Image hebben het belangrijkste werk van Ted McKeever uitgebracht in mooi uitgevoerde hardcovers en dat is goed nieuws want die boeken waren nog moeilijk te vinden.

Deel 1 uit de serie, Transit, gaat over Spud, een graffiti artist die ’s nachts illegaal zijn tags plaatst op metrowagons. Iets wat hij, “a self-proclaimed urban rebel”, beschouwt als daad van verzet.

Tijdens één van zijn illegale graffiti-acties is Spud er getuige van dat de fundamentalistisch religieuze kandidaat-burgemeester bij zijn streven naar het winnen van de verkiezingen letterlijk over lijken gaat. Spud wordt van de moord verdacht en krijgt de politie achter zich aan. Om zijn huid te redden zet hij zelf de jacht op de nieuwe burgemeester in. Die wordt echter achter de schermen gesteund door een nog veel gevaarlijker persoon: een zekere Boss Traun, die op totale vernietiging van de stad uit is.

McKeever heeft een geheel eigen zeer expressieve tekenstij. Helemaal in het begin van dit deel zijn de tekeningen wat minder, wat te cartoonesk, maar dat verandert heel snel. Zeer krachtige zwart-wit tekeningen met veel schaduwwerking, verwrongen koppen, afwijkende camerastandpunten en veel dynamiek. Dat, en een leuk verhaal, maakt dit een geslaagd boek.
En dan moet het betere werk nog komen!


Ted McKeever Library: Book 2 – Eddy Current
(the complete series + lost tales)


“My name is Eddy Current. My concern is for the people in the street. My problem is that I’m kinda’ crazy.”

Hoofdpersoon Eddy Current zit opgesloten in Dum Dum Asylum, “The place for the mentally disturbed and the terminally insane.” Eddy is geobsedeerd door zijn comic van The Amazing Broccoli en bestelt met de bon uit zijn comic een “dynamic fusion suit”.
Met dat pak aan ontsnapt hij uit de inrichting om de wereld te redden. Hij wordt daarbij al snel geholpen door een enorme non die hem eerst per abuis aanziet voor de op aarde teruggekeerde christus. Ze komen een samenzwering op het spoor van een stel oudere vrouwen die met behulp van een speciaal ontwikkeld radiosignaal de vrije wil van het volk willen breken opdat iedereen zich vervolgens netjes en beschaafd zal kleden en gedragen.
Het zou mij niet verbazen als McKeever zich daarbij heeft laten inspireren door de PMRC van Tipper Gore en hij lijkt er veel genoegen in te scheppen deze vrouwen zo weerzinwekkend mogelijk over te laten komen.

McKeever schept, mede door zijn expressieve tekeningen, ook nu weer een zeer duister, zwartgallig wereldbeeld, waarin vriendschap en naastenliefde weliswaar zeer belangrijk zijn, maar niet altijd voldoende om het kwaad te overwinnen.

Transit is al goed, maar Eddy Current is nog veel beter : fun en over the top, met personages die zo uit een overdrive Sin City zijn weggelopen. (I'm in love with a Nun ;) ).
En McKeevers B&W tekeningen vind ik prachtig.


Ted McKeever Library: Book 3 – Metropol
the complete series + Metropol A.D. = 15 comics + extra's)


In dit boek bereiken McKeevers vertel- en tekenkwaliteiten een hoogtepunt. McKeever vertelt het verhaal van de Apocalyps die begint in een grote stad.
Steeds meer mensen vallen ten prooi aan een mysterieuze ziekte en sterven. Na hun dood keren ze terug in de vorm van monsters die de in de stad overgebleven mensen gaan terroriseren.
Vijf mensen keren echter terug als engelen. Zij moeten de strijd aangaan tegen een stad vol monsters.

McKeever werkt dit gegeven uit tot een mythisch verhaal van epische proporties.
In dit boek keren ook enkele personen uit de eerdere twee boeken terug.

Mayhem and fun, mosters and demons, mensen die veranderen in metalen vechtmachines (de engelen); maar ook emotie en diepgang, goeie dialogen, grappig bij momenten, en vooral een zeer goed verhaal.
En prachtige tekeningen.


Kortom, The Ted McKeever Library is een zeer goeie en mooie collectie.
Ik wist niet wat te verwachten van McKeever (ik dacht eerder aan arty farty toestanden) maar zo’n goeie strips had ik zeker niet verwacht. Voor mij speelt McKeever in de klasse van Frank Miller.

Alle drie de boeken kan je los van elkaar lezen, maar Metropol krijgt nog meer diepgang als je de andere twee ook gelezen hebt.
Het beste is dus om ze alle drie te lezen, in de juiste volgorde. ;)

Met dank aan Krazy KatDit is een recensie van een gebruiker.