Recensie

MacGuffin & Alan Smithee 1 Missie Montreal


MacGuffin & Alan Smithee 1 Missie Montreal

Uitgeverij Hum is vooral gekend voor zijn “Tex Willer” en “Philemon” uitgaven. Maar met de vertaling van deze reeks gooien ze het over een volledig andere boeg! Deze spionagereeks is van de hand van een Canadees duo. Michel Viau is de scenarist en Ghyslain Duguay tekent in een prettige zwierige stijl. In het Frans verschenen er al drie delen, dus Hum heeft nog wat vertaalwerk te doen.
Mac Guffin en Smithee zijn twee geheimagenten van de S6 (Speciale Sectie voor Stiekeme Staatszaken en Supranationale Spionage-activiteiten). De S6 staat in voor het delicate internationale machtsevenwicht en wordt met ijzeren hand geleid door “grootmama” .
Mac Guffin is een jonge Schotse die is gespecialiseerd in oosterse vechtsporten, maar ze is ook geïnteresseerd in minirokjes en discotheken. Haar voornaam is een goed bewaard geheim. Ze vormt een team met Alan Smithee, een Fransman die de klassieke methodes verkiest boven technische snufjes en die er prat op gaat een echte intellectueel te zijn, hij bestookt iedereen dan ook graag met Latijnse citaten.
Mac Guffin en Smithee worden naar de wereldtentoonstelling van 1967 in Montreal gestuurd. Ze moeten daar Charles Noths onderscheppen. Hij is een ex-nazi geleerde die de Amerikanen na de oorlog hielp om kernwapens te ontwikkelen. Nadat zijn zoon echter sneuvelde in Vietnam sloot hij zich aan bij een groep pacifisten en wil hij alle landen aan een goedkope kernbom helpen, de neptuniumbom. De wereldexpo is een ideaal decor om deze kennis over de andere landen te verspreiden. Natuurlijk zijn onze vrienden van de S6 niet de enige geheimagenten die op jacht zijn naar de professor en zijn uitvinding!
Zoals het echte spionnen betaamt krijgen Mac Guffin en Smithee enkele hightech gadgets mee om hen te helpen, ze krijgen ook nog de hulp van Freddy Morisset, een groentje dat zich wil bewijzen.
De leuze van Hum om deze reeks in de markt te zetten is “swinging sixties spionage” en daar is geen letter van gelogen! Dit is een strip die zichzelf niet te serieus neemt en een leuke mix brengt van actie en humor, overgoten met een sixties-sausje.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.