stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
Als je de titel beschouwt verwacht je je aan een grauw indianenverhaal, maar niets is minder waar.
Black Squaw is de bijnaam die Bessie Coleman krijgt in dit verhaal. Bessie is geboren in Texas met half indiaanse en half Afro-Amerikaanse roots. Als ze als kind samen met andere zwarten aan het werk is in een katoenplantage – terwijl de blanken verder les krijgen – ziet ze plots een vliegtuig het luchtruim doorkruisen. Meteen is ze verkocht en wil ze dit ook kunnen. Door haar huidskleur echter is dit in Amerika niet mogelijk. Bijgevolg weet ze een deal te versieren met een plaatselijk perskantoor en kan ze in Frankrijk vlieglessen gaan volgen in ruil voor interviews met bekende namen in Frankrijk.
In deze albums volgen we Bessie als ze terug in Amerika is en ze smokkelwaar vervoert voor de maffiafamilie Capone. In het eerste deel komt ze in aanvaring met de Ku Klux Klan (KKK), die de zwarten willen verbannen uit hun land. Daarbij worden door haar 2 leden gedood, waarbij de KKK een klopjacht organiseren op Bessie. In het vorige album weet Bessie zich na enkele gebeurtenissen vast te klampen aan de wagen van leden van de KKK. Dit album begint als Bessie bewusteloos in de modder tussen de varkens ligt. Via flashbacks – onder de vorm van haar dromen - krijgen we een deel van haar jeugd en vliegopleiding te zien. Als ze terug wakker wordt, krijgt ze te horen dat de leden van de KKK zich in de drakenvesting verbergen. Ze aarzelt geen moment en gaat op pad met haar pistool om zich te wreken. Als dit maar goed afloopt, want ze weet niet dat er geen kogels meer in haar pistool zitten…
Eén iets is zeker: het thema is nog steeds springlevend. Doordat het verhaal gebaseerd is op waargebeurde feiten (Bessie Coleman heeft echt bestaan en was 1 van de eerste vrouwelijke Amerikaanse piloten) krijgt het een extra dimensie. Het toont onder meer aan dat je altijd je dromen moet najagen. Maar genoeg gefilosofeerd, scenarist Yann (Thorgal, XIII Mystery, Angel Wings,…) heeft zich duidelijk goed gedocumenteerd en voegt er leuke fictie elementen aan toe die het verhaal spijzen. Zo waren in die tijd de maffiosi en de Ku Klux Klan hot topics. Deze zaken brengen de nodige spanning en afwisseling in het verhaal. Zo krijgen we verschillende soorten vliegtuigen te zien, wat in deze reeks enkel maar een surplus is. Zeker als tekenaar Alain Henriet (Berentand, Damocles, Golden Cup,…) zich hierop stort, is dit een streling voor het oog. Het verhaal speelt zich begin de jaren 1900 af, wat heel sfeervol weergegeven wordt mede dankzij de inkleuring van Usagi. Daardoor blinken de vliegende bolides letterlijk in hun vel. Als afsluiter wordt je in dit album getrakteerd op een bijgevoegd dossier wat terug een leuke extra is.
Dit is zowel lees- als kijkplezier om bij weg te dromen, ingekaderd in een verhaal met een moraliserende achtergrond.