stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
Louisiana – De kleur van het bloed – Delen 1 tem 3
Als liefhebber van western en historische verhalen kon ik dit eerste deel toch niet laten liggen. En toen bleek dat dit gebaseerd was op waargebeurde feiten en de cyclus uit 3 delen bestond was het afwachten tot het verhaal af was. En het is een boeiend verhaal geworden met een verrassend einde.
Vanaf de eerste bladzijden wordt je in het verhaal getrokken. Het is New Orleans 1961 en je wordt net als haar dochters en kleindochters nieuwsgierig naar het verhaal van Louise Soral, een afstammelinge uit een oude plantagefamilie uit het zuiden van de Verenigde Staten. Louise heeft haar familiegeschiedenis steeds angstvallig geheim gehouden. Ze had nooit de moed om deze beschamende familiesaga te delen met haar familie. Het is een donkere geschiedenis vol ontstellende gebeurtenissen die in het Louisiana van de 19e en 20e eeuw door de heersende blanke klasse als normaal werden beschouwd.
Toch zal ze haar verhaal doen aan haar dienstmeisje, de kleurlinge Hazel. Zij zal de familiesaga noteren voor het nageslacht. Als lezer wordt je getuige van de sombere herinneringen en onuitgesproken familiegeheimen. Het verhaal begint in 1805 wanneer de overgrootvader van Louise Soral een katoenplantage start. De start van een geschiedenis van echte slavendrijvers die zich overgeven aan machtswellust in een sfeer van drank, drugs, oorlog en geweld. Het verhaal wordt echter gedragen door de 3 generaties vrouwen die menselijkheid durven tonen en de zaken in goede banen proberen te leiden. Soms met doortastende middelen.
Deze strips laten de lezer kennis maken met de racistische en gewelddadige samenleving in het zuiden van de VS in vorige eeuwen. Voor het scenario baseerde Léa Chrétien zich blijkbaar op waargebeurde feiten zoals we die kennen uit films als “Gone With the wind”, “The color purple” of de populaire TV-reeks “Roots”. De realistische stijl van de jonge Belgische tekenaar Gontran Toussaint (Namen °1989) past perfect bij het verhaal en doet het scenario ook alle eer aan. Ik kijk al uit naar volgende werk van deze getalenteerde man.