Recensie

Kapitein Bligh 1 Kapitein Bligh


Het zesde deel in de reeks XL van Arboris trakteert ons deze keer op een avontuur op zee, via het levensverhaal van Kapitein Bligh.

Sir William Bligh was in 1789 kapitein van de Bounty, een Engels schip van de Royal Navy. ‘Was’, want door muiterij van de matrozen moest Bligh noodgedwongen het schip verlaten. Samen met zijn trouw gebleven matrozen werd hij in een sloep gezet met 5 dagen proviand. Toen ze wilden aanmeren bij een eiland werden ze al gauw aangevallen door de aboriginals. Dus besloten ze maar om in een stevig tempo zo maar liefst 6500km (!) te roeien richting vasteland. Een paar jaar later kan kapitein Bligh zijn relaas doen aan journalist De Moreau, maar Bligh is nog maar goed zijn verhaal gestart of hij komt met De Moreau in contact met een nieuwe muiterij op zijn huidige schip, de Director. De opstandelingen eisen een betere soldij en rekruteringsmogelijkheden en zetten bijgevolg hun kapitein en De Moreau van het schip. Of Bligh samen met de admiraliteit zijn schip zal weten te heroveren, is maar de vraag..

De Franse tekenaar en scenarist Fabrice Le Hénanff (De Kameleons, Westfront, Wansee,…) brengt ons het waargebeurde verhaal op een geloofwaardige manier. Vooral het tekenwerk – als je dit zo kunt noemen – springt eruit en maakt een wel heel realistische indruk. Hij maakt van iedere prent schilderachtige kunstwerkjes die bijna een foto waardig zijn. Dit zal echter niet bij iedereen in de smaak vallen, you love it or you hate it. Maar bij deze gebeurtenis past deze omkadering wel en geeft het verhaal een boost wat het soms wel nodig heeft. Het verhaal brengt ons de biografie rond William Bligh, wat degelijk in beeld is gebracht maar verwacht geen spannende thriller.

Al bij al is dit een mooie ode aan de Engelse vloot geworden en dit album geeft een mooie inkijk van het leven op zee en wat zich daarrond afspeelt. Hou je van een realistisch, geschiedkundig album, dan is dit zeker je ding!

3,6/5 sterren



Dit is een recensie van een gebruiker.