Recensie

Tranen in het zand 1 Tranen in het zand


Tranen in het zand - Jerôme Derache – Cédric Fernandez
Naar Michel Bussi


Zoals gezegd, nadat ik het eerste deel in de Michel Bussi-collectie, ‘Ogen zo blauw’ uit 2022 in één ruk had uitgelezen, was het nu de beurt aan het recent verschenen ‘Tranen in het zand’.

Dit boek, iets minder lijvig, 127 bladzijden, is alweer een verstripping van een roman van Michel Bussi. De bestseller die in het Frans eerst als ‘Omaha Crimes’ en later onder de titel ‘Gravé dans le sable’ verscheen, speelt zich zoals de meeste van Bussi ’s verhalen af in Normandië,

Het scenario werd voor de strip aangepast door Jerôme Derache, een Frans scenarist waarvan volgens mij tot dusver nog niets in het Nederlands op de markt kwam. De tekeningen zijn van de hand van Cédric Fernandez die we vooral kennen van pilotenreeksen als ‘Luchtpost Saint Exupéry – Engelenvlucht onder pseudoniem ‘Riviera’ en Vliegende Azen.

In het verhaal gaan we terug naar 3-6-1944, enkele dagen voor de “landing”. De volgorde waarin de GI’s de rotsen van Pointe Guillaume op Omaha Beach moeten aanvallen bepaalt in grote mate ook hun overlevingskansen. Wanneer deze volgorde wordt bepaald door een lottrekking komt een rijkeluiszoontje op het idee om zijn ‘slecht lot’ tegen een hoge prijs te ruilen voor een gunstiger plaatsje.

Luitenant Lucky Marry gaat er op in. Een contract van 1,44 miljoen dollar wordt opgesteld, maar wat als er na de oorlog geen getuigen meer in leven zullen zijn?

Lucky blijkt niet zo’n geluksvogel als hijzelf dacht en haalt het niet. Eén van zijn wapenbroeders Allan die wordt verzorgd door Lison en na de landing in Frankrijk verblijft meent op een dag de jonge weduwe van Lucky, Alice Queen, terug te zien en hij herinnert zich het contract dat Lucky aanging met Oscar Arlington.

Pas 20 jaar later gaat de bal echt aan het rollen wanneer Allan besluit om in de VS op onderzoek te gaan om de uitvoering van het contract te controleren en Alice probeert op te sporen.

Ook van haar kant ontdekt Alice stukje voor stukje de waarheid en ze besluit verder in het verleden te graven om te bewijzen dat het contract niet werd nagekomen. Zo begint ze aan een onwaarschijnlijke zoektocht die haar van Normandië naar de vier uithoeken van de Verenigde Staten brengt.

Om haar heen denkt iedereen de waarheid te kennen en ze lijkt ook vastbesloten om te doden wanneer die waarheid moet beschermd worden. Op haar pad: een onbuigzame Amerikaanse senator, een mooie Normandiër op zoek naar wraak, een verliefde privédetective, een atypische huurmoordenaar.

We zijn hiermee alweer in een typisch Bussi-verhaal beland met een opvallende laatste wending.

Genieten van deze strip tot de laatste bladzijde dus.Pjotr. 04-2023Dit is een recensie van een gebruiker.