Recensie

Warbirds 1 Stuka – De kanonnenvogel


What’s in a name? Deze nieuwe reeks handelt over - jawel - legendarische gevechtsvliegtuigen gebouwd tussen 1935 en 1950.

In dit eerste deel wordt de JU 87 Stuka nader belicht, ook de kanonnenvogel of de dood uit de hemel genoemd. De eerste versie van dit vliegtuig werd uitgerust met dodelijk nauwkeurige bommen, waarbij het vliegtuig later een versie kreeg met 2 kanonnen aan weerszijden. Dit typische vliegtuig met de geknikte vleugels werd door de Duitsers veelvuldig ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met name Duitser Hans-Ulrich Rudel – de meest geduchte en dodelijke vliegtuigpiloot tijdens de Tweede Wereldoorlog – was heer en meester in dit vliegtuig. In dit verhaal volgen we zijn verloop tijdens de oorlog. Ondanks het vliegtuig relatief traag was, was het heel wendbaar voor zijn grootte waarvan Rudel meesterlijk gebruik van maakte. De grondtroepen met in het bijzonder tanks maakten weinig kans tegen zijn bommen of kanonnen. Zo leden onder andere de Sovjets verschillende verliezen waardoor Stalin er een vete van maakte om Rudel op te pakken.

Het verhaal rond Rudel en de Stuka wordt mooi opgebouwd door Richard D. Nolane (Wünderwaffen, Het kasteel van miljoenen jaren,…) en weet geen moment te vervelen. We zien de Stuka aan het werk op verschillende tijdstippen en landschappen. Qua scenario worden er ook geen overbodige teksten toegevoegd waardoor het lekker doorleest. De tekeningen door Aleksander Sotirovski en Vladimir Davidenko (Antarctica) zijn van hetzelfde niveau en brengen een mooi eerbetoon aan de Stuka. De vliegtuigen en de actie worden knap in beeld gebracht, waarbij de kogels en ontploffingen je om de oren vliegen.

Dit eerste deel zet alvast een sterk begin neer en weet te bekoren met een leuk verhaal gecombineerd met knappe tekeningen! Achteraan het album vind je nog wat extra achtergrondinformatie en technische gegevens van de Stuka wat het geheel afmaakt.Dit is een recensie van een gebruiker.