Recensie

Oorlogswijn 1 Oorlogswijn


Oorlogswijn - Philippe Palaez - Francis Porcel


Philippe Palaez en Francis Porcel laten ons in dit eerste deel, oorlogswijn, kennis maken met Ferdinand Tirancourt, een scrupuleuze sjacheraar in wijn. Leverancier van oorlogswijn aan de soldaten in de loopgraven van de eerste wereldoorlog. Tijdens een van zijn woekerleveringen worden de Fransen in de tang genomen door de Duitsers en komt Tirancourt plots bij het 18e regiment te midden de strijdende partijen te zitten. Hier hoort hij over het lot van een zekere Sacha Morvan, een balletdanser die dronken werd gevangen genomen door de Duitsers. Met een waanzinnige eenmansactie slaagt hij er echter in Sacha Morvan te bevrijden uit de Duitse handen.
Dat Tirancourt geen doetje is is duidelijk. Hij had blijkbaar zijn strepen eerder verdiend bij de slag om Bang Bo in de Franse-Chinese koloniale oorlog.
In de loopgraven realiseert hij zich dat de wijn die hij levert van groot belang is voor de soldaten, omdat het hen een roes schenkt die hen het gevoel van onsterfelijkheid geeft.

Zelf heeft hij geen wijn nodig - enkel een ton - om de vijandelijke linies te doorbreken en zich bij de achterste linie te voegen.

Later wordt de loopgraaf van het 18e regiment bevrijd, maar er zijn weinig overlevenden over. Dan ontdekt de legerleiding echter de ware identiteit van Tirancourt. Het blijkt dat hij al de rang van sergeant had tijdens de kolonisatie van Madagaskar. Omdat hij in 1914 een vervalst medisch certificaat heeft gebruikt om aan de mobilisatie te ontkomen, wordt hij nu beschouwd als deserteur en ter dood veroordeeld.

Maar hij krijgt een keuze van de generaal: terugkeren naar de loopgraven of een straf uitzitten in het gevangenenkamp van “de Bagno” in Frans Guyana.

Deze aangrijpende strip schetst een rauw verhaal over een ruwe oorlog en een harde man die ooit zodanig van de oorlog hield dat hij zichzelf erdoor ging haten.

Het boek werpt licht op het feit dat Franse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog voortdurend werden gedrogeerd met wijn, bekend als 'le pinard', om hen aan te zetten tot moedig gedrag. De rantsoenen werden gestaag verhoogd naarmate de oorlog vorderde, met alle gevolgen van dien.

Een uitgebreid dossier aan het eind van het boek vertelt er u alles over.

Dit eerste deel doet uiteraard uitkijken naar een vervolg.

Pjotr
30-10-2023"Dit is een recensie van een gebruiker.