Recensie

Oorlogswijn 2 Oorlogscrimineel


Oorlogscrimineel - Philippe Palaez - Francis Porcel

In dit tweede deel nemen Palaez en Porcel ons opnieuw mee naar een ruwe samenleving aan het begin van de 20e eeuw. Ditmaal brengen ze ons niet naar de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, maar naar een wereld die minstens zo meedogenloos is, namelijk die van de gevangenen in de hel van Guyana. Al op de eerste pagina worden we geconfronteerd met een barbaars gevecht tussen gevangenen die al hun menselijkheid lijken te hebben verloren.

Ferdinand Tirancourt, of was het sergeant Horville, is ondertussen aangekomen in Cayenne en op weg naar de Saint Laurent-gevangenis. Daar maakt hij kennis met David, een Joodse violist die hem doet denken aan Sacha, de balletdanser uit het vorige deel.

De militaire bewakers maken al snel duidelijk dat het leven in Guyana wordt gedomineerd door de heilige drievuldigheid: de guillotine, de jungle en de haaien. Tirancourt wordt naar het beruchte Charvein-gevangenenkamp gestuurd, waar niemand ongeschonden uit terugkeert. Het leven is er onmenselijk, en de bewakers gedragen zich als beulen, gedreven door corruptie en afzetterij.

Maar dan wordt Tirancourt plotseling overgeplaatst naar de Saint Laurent-gevangenis waar het regime iets milder is. Hier maakt hij kennis met de raadselachtige en machtige Corsicaan Azlani, die blijkbaar achter zijn overplaatsing zit. Hij ziet ook David weer, die wordt geterroriseerd door de corpulente homofiel Chapelier.
Het bagno blijkt een collectief vagevuur te zijn, zonder kans op verlossing, zowel voor de dwangarbeiders als voor de bewakers.

Maar Ferdinand stelt zich kandidaat voor een gevaarlijke missie en hierdoor slaagt hij er in om David uit de handen van Chapelier te redden. Wat later blijkt dat hij ook nog een cadeau voor David heeft weten te bemachtigen.
De missie omvat het duiken naar 44 kilo goud, die eerder verloren ging door een ontdekkingsreiziger en die zich nu op de bodem van de Maroni bevindt. Dankzij het succes van de missie krijgen Ferdinand en David een baan in de distilleerderij. Hier kunnen ze wat op adem komen zodat ze zelfs plannen kunnen maken om te ontsnappen – of komt het door de rumdampen?

Echter, Tirancourt wordt op wrede wijze uitgedaagd voor een duel met de Corsicaan Azlani. Het wordt duidelijk waarom Azlani hem tot nu toe heeft geholpen en waarom hij hem nu zo graag wil doden. Het loopt echter slecht af voor Azlani.

Ook de ontsnappingspoging verloopt anders dan verwacht. Ferdinand en David worden opgepakt en veroordeeld tot twee jaar opsluiting op het eiland Saint-Joseph.
De ontknoping van het verhaal is verrassend. Misschien lijkt het scenario wat vergezocht, maar het maakt deze strip toch tot een van de betere in zijn soort.

Dit is opnieuw een ruwe strip met veel geweld, die ons onderdompelt in een meedogenloze samenleving van ogenschijnlijk intelligente wezens, in een zwarte periode van onze moderne geschiedenis.

Het laat ons toch even stilstaan bij onze hedendaagse wereld, die ondanks alle geweld en oorlogen die nog steeds plaatsvinden, ons toch de vrijheid geeft om een strip te lezen.


Pjotr
31-10-2023Dit is een recensie van een gebruiker.