Recensie

Een misrekening 1 Een misrekening


Als rechter bij het Hof van Assisen oordeel je over de misdaden die anderen hebben begaan, maar neem je dan geen menselijk deel weg bij een ander als je die veroordeelt ? Ben je dan zelf ook geen crimineel ?

Rechters zijn bekwame, intelligente personen maar blijven uiteindelijk ook maar mensen. Voorzitter Sylvestre is daar het perfecte voorbeeld van. Hij leert zijn eerste vriendin Rachel kennen toen ze betrapt werd met drugs en liet de zaak seponeren uit liefde voor haar. Sylvestre is dan nog volop in opleiding als rechter en daaropvolgend krijgt hij meteen ook zijn eerste, grote zaak toegewezen. Een oudere vrouw, Mathilde, wordt ervan verdacht haar minnaar Emile vermoord te hebben. Ze weigert echter halsstarrig ook maar iets toe te geven en ontkent in alle toonaarden. Sylvestre bijt zich vast in de zaak en al gauw blijkt dat Mathilde een gewiekste psychopaat is. Het is zo erg dat Sylvestre er nachtmerries aan over houdt waarin Mathilde de hoofdrol wegkaapt. De zaak neemt hem zo in beslag dat Rachel de beslissing neemt hem te verlaten en aan te pappen met andere mannen. Beetje bij beetje komen er nieuwe sporen aan het licht die iets meer prijs geven over de zieke geest van Mathilde… kraakt ze uiteindelijk onder de druk ? En wat met Rachel, kan Sylvestre zijn grote liefde terug voor hem winnen ?

Het scenario door Denis Robert is minutieus uitgewerkt waarbij je de dualiteit tussen Rachel, Sylvestre zijn onmogelijke liefde, en Mathilde, het toonbeeld van haat, heerlijk weet te ondervinden. In het begin en eind van het album krijg je bovendien de Sylvestre aan het eind van zijn carrière te zien waarbij aan het eind nog een mooie plottwist volgt als een oude agent komt aankloppen. Ook het karakter van Mathilde is knap uitgewerkt, waarbij je op de duur twijfelt of ze wel iets verkeerd heeft gedaan. Over de tekeningen van Franck Biancarelli (Galfalek, Het boek van het lot) kan je niets meer zeggen dat deze meer dan goed zijn. Alles is knap uitgewerkt, tot de gerechtsgebouwen toe wat meteen een meerwaarde geeft.

Een boek van Uitgeverij Lauwert is altijd een beetje als een cadeau in ontvangst nemen; nieuwsgierig naar wat de inhoud is waarbij je in dit geval in positieve zin verrast wordt ! Aanrader !Dit is een recensie van een gebruiker.