Recensie

Shi 6 The great stink


SHI – DEEL 6 ‘The Great Stink’ - ZIDROU – HOMS

Dit is inmiddels het tweede deel van de tweede cyclus van een verbazingwekkend avontuur dat zich afspeelt in het Victoriaanse Engeland van de 19e eeuw. Dankzij het hoogwaardige scenario van Zidrou maakt het verhaal moeiteloos verrassende sprongen naar onze hedendaagse samenleving.

In de eerste cyclus hebben we kennisgemaakt met de familie van kolonel Winterfield. Tijdens een bezoek aan het Crystal Palace op de wereldtentoonstelling van 1851 neemt Jennifer, de dochter van de kolonel, het op voor Kita, een Japanse vrouw, en haar overleden baby. Er ontstaat al snel een psychologische connectie met de verloren baby van Jennifer. Dit markeert het begin van een krachtige band tussen deze twee sterke vrouwen, die samen de strijd aangaan tegen de Dickensiaanse maatschappij die armen en vrouwen onderdrukt, terwijl de burgerij een dubbelzinnig leven leidt, vol complotten.

De vrouwen schuwen daarbij geweld niet. Geholpen door een bende 'Dead Ends', straatkinderen, laten ze in hun streven naar gerechtigheid een spoor van doden achter. Ze markeren hun daden met het teken 'SHI', het Japanse cijfer 4 dat ook symbool staat voor de dood. Met de hulp van Sensei en de Japanse tatoeage op hun rug, beschikken de vrouwen over een soort superkracht in de vorm van Japanse demonen die aan hun zijde strijden. Zo saboteren ze, samen met de straatkinderen, de tewaterlating van een gepantserd schip dat door de kolonel, en enkele veteranen van de Noord-Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog met steun van koningin Victoria is ontwikkeld, en slaan ze de strijd tegen de autoriteiten af met behulp van deze bovennatuurlijke krachten.
Dan is er dus ook nog de link naar het heden, waar een reeks aanslagen op Lionel Warrington, CEO van een wapenfabriek, en enkele hooggeplaatste medewerkers van zijn consortium worden opgeëist door een organisatie die ook tekent met Japanse tekens voor de dood: SHI. Ondertussen zijn er al drie demonen opgestaan, en het wachten is op nummer 4.

Zidrou en Homs waren duidelijk nog niet uitverteld na hun eerste cyclus, en onze twee strijdsters gaan in de tweede cyclus verder met hun acties tegen onrecht. Hier voegen ze zich samen met de "angry mothers" in de strijd tegen de miserabele situatie van kinderarbeid en de dubbele moraal waarop het 19e-eeuwse Londen teert. We worden geconfronteerd met de "slachting van Trafalgar Square", door de auteurs omgedoopt tot 'Black Friday' - een betoging tegen kinderarbeid die geweldadig wordt onderdrukt door Lord Fiddle, een neef van de familie Winterfield, die door de koningin is benoemd tot hoofd van de politie.

In het zesde boek komen we dan meer te weten over de relatie tussen Kita en Sensei. Jennifer zelf, ook wel Jay genoemd, belandt na Black Friday in een psychiatrische gevangenis en wacht haar lot af. Het is een zeer warme zomer, en het waterpeil van de Theems is zo laag dat Londen een stinkende stad is geworden. Iedereen die kan, ontvlucht de stad naar een buitenhuis. Ook Jennifer weet, na een bezoek van Lord Fiddle en zijn vrouw Sybil, met hulp van haar demon het tuchthuis te ontvluchten.
Terug samen met Kita beraamt ze vervolgens een plan om een prins te ontvoeren tijdens het traditionele boottochtje van de koningin en haar kroost op de stinkende Theems. Met behulp van de demon van Sensei wordt de kleine prins Leopold van de boot geplukt en later als pasmunt gebruikt om de koningin te confronteren met de gesel van kinderarbeid. Wanneer de koningin tegenover tientallen arme kinderen komt te staan die zich allemaal uitgeven voor de kleine prins, wordt het haar te veel en krijgt ze een miskraam. Uiteindelijk zal dit leiden tot een aanpassing van de wet op kinderarbeid.
Ondertussen is Jennifer gestart met de zoektocht naar haar dochter Appoline, die door een Zwitsers koppel is geadopteerd. Hier verweeft het scenario zich opnieuw naadloos met de link naar de moderne tijd, waar we speurders kunnen volgen in een aantal ontvoeringszaken van verdwenen kinderen. Een ambitieuze typiste, Ms. Kristofferson, wijst haar luitenant op het teken van SHI dat op alle plaatsen delict is teruggevonden. Al snel blijkt er ook een connectie te zijn met rijke adoptieouders.

Aan het einde van dit deel is de familie Winterfield gereduceerd tot Jennifer en haar broer William. Neef Lord Fiddle is op de hoogte van het bestaan van Appoline en is naar haar op zoek. . Zijn vrouw Sybil blijkt echter meer gemeen te hebben met de Sensei dan Jay en Kita gedacht hadden. Een vierde demon is dus op komst. Het zevende deel van deze reeks waarschijnlijk ook al zullen we hier wel een jaartje op moeten wachten.

Zidrou en Homs zetten de lezers hier een meesterlijke reeks voor, een intrigerend topscenario dat het victoriaanse Londen met een vleugje oosterse mystiek laat flirten met de hedendaagse periode. Het thema: sterke vrouwen die zich inzetten tegen onrecht en armoede. De talrijke verschillende aspecten van de beschreven samenleving bieden de lezer een boeiende afwisseling en hoog leesgenot. De prachtige tekeningen van José Homs, de getalenteerde tekenaar die we onder andere kennen van de reeks Millennium, maken van deze reeks één van de topseries van de laatste jaren.

Pjotr – 11/2023Dit is een recensie van een gebruiker.