Recensie

Helden van het volk 1 De moordenaar zonder gezicht


De nabije toekomst, kinderen met buitenaardse gaves, een vreemde robot, een mysterieuze moordenaar en dit overgoten met een Oosters sausje… Een recept dat naar meer smaakt?

Het Shanghai van de toekomst, inspecteur Wan Chen wordt opgeroepen voor een moord in een appartement op 5 dealers. Dit blijkt het werk van 1 moordenaar te zijn, die schijnbaar fan is van oneliners van Mao Zedong. Ook even later vinden ze een vermoord persoon terug in het theater waarbij een briefje met citaat van Mao nagelaten is. Mao had destijds de ‘Groene bende’ ontmanteld, een maffiabende die het communisme een halt wilt toeroepen. De vermoorde dealers worden er van verdacht lid te zijn van de Groene bende, die terug aan het opkomen is. Dat is het ministerie ook opgevallen, want ze zenden inspecteur Shao ter versterking naar Wan Chen. Als ze het hoofdkantoor van de dealers gaan onderzoeken, stuiten ze op de mysterieuze moordenaar. Weten ze hem te vangen en te ontmaskeren? Wat met de vreemde robot die ze onderweg tegen kwamen? Zullen de kinderen met de buitenaardse gaves, zoals metalen voorwerpen veranderen van vorm of zaken laten optillen, hun rol kunnen waarmaken in de strijd tegen de slechten?

Het schrijversduo Olivier Vatine (Aquablue, Atalante, Niourk,…) en Régis Hautière (Aquablue, Perdide, De oorlog van de Lulu’s,…) weet alvast een goede doorstart van het verhaal te geven in dit eerste deel van een tweeluik. Al is het maar de vraag hoe alles zal samen komen in het 2de deel, gezien er nog zoveel openstaande vragen zijn. Maar de plot zit goed in elkaar met de nodige actie, mysteries en spanning. Dit wordt complementair aangevuld door de knappe tekeningen van de hand van Patrick Boutin-Gagné (Terrence Trolley, Vinland,…). Hier zou een groter formaat van album een mooie aanvulling geweest zijn, dit zou de strakke tekeningen en inkleuring nog meer tot hun recht laten komen.

Dit eerste deel zet aan tot veel vragen en doet je verlangen naar het vervolg in het tweede deel. Als dit de vele losse eindjes aan elkaar kan knopen wordt dit een tweeluik die je niet snel zult vergeten!Dit is een recensie van een gebruiker.