Recensie

Sprietje INT 1 Sprietje


Een jong meisje ontsnapt aan een vlammenzee en komt later bij in een dorp van bosweszentjes. Ze weet niet wie ze is, maar de boswezentjes hebben allerhande vermoedens.

Scenarist Brremaud en tekenaar Bertolucci kennen we vooral van hun samenwerking aan de prachtig getekende tekstloze strips van Love. Die strips slagen er in en verhaal en emoties te brengen zonder tekst, al had ik bij die strips soms de indruk dat de auteurs meer wilden vertellen dan ik er kon uit op maken.

In dit album, een bundeling van twee extra dikke albums, vertellen ze opnieuw een vrij eenvoudig verhaal, al is het deze keer duidelijk niet simpel genoeg om het zonder tekst te doen. Het is een verhaal over identiteit, overleven, en vreemde ongekende werelden.

Ik vond het verhaal vaak frustrerend. Het scenario maakt zich schuldig aan iets dat me telkens opnieuw stoort. Het zit zo: een personage weet meer dan het andere. Het personage dat weinig weet, stelt duidelijke en terechte vragen. Het andere personage heeft geen enkele duidelijke reden om niet op die vragen te antwoorden, maar antwoord steeds naast de kwestie. De scenarist lijkt dit vooral te doen om het mysterie langer te bewaren, maar als je het mij vraagt zijn er elegantere manieren om dat doel te bereiken zonder die goedkope truuk.

Uiteindelijk kom je heel weinig te weten. Je leert niet veel over de wereld waarin dit zich af speelt, wat er gebeurd is of waarom het gebeurd is of hoe de situatie ontstaan is of wat de bedoelingen van de antagonisten zijn. Ik ben niet iemand die vind dat een verhaal elk detail van het plot je met de paplepel moet voeren. Maar geef me genoeg om tussen de lijntjes er iets van te maken. En dat doet dit album niet. Je komt iets te weten, maar het is vaag en het is maar een druppel op een hete plaat. Ik bleef dus op mijn honger zitten.

Het tekenwerk is echter alweer prachtig, voornamelijk dankzij de prachtige inkleuring. Het is wel iets karicaturaler dan de Love reeks die bij momenten ook overdreven expressies bracht maar over het algemeen vrij realistisch getekend was. Hier zijn de personages wat eenvoudiger. Dit is geen probleem, het is gewoon een andere stijl.

Al bij al vond ik het een teleurstellend album omdat het te veel op de oppervlakte blijft.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.