Recensie

Thracië 1 Lupi, fratres, amantes


Thracië – Trif – Celestini
Deel 1 – Lupi – Fratres - Amantes

Het oude Rome doet het goed de laatste tijd. Eigenlijk is dit onderwerp altijd al een zeer aantrekkelijk thema geweest voor strips. En aantrekkelijk is dit nieuwe verhaal zeker. De makers van de reeks “1001 nacht” hoeven met dit eerste deel van de trilogie Thracië, dat recent in het Nederlands is uitgebracht, zeker niet onder te doen voor series als “Murena” en “De adelaars van Rome”. De verklaring van de Latijnse termen krijgen we er ook hier gratis bij.

Hoewel we Thracië eerder associëren met Griekenland, belanden we wel degelijk in het Romeinse rijk van de eerste eeuw. Het scenario van Trif (Francesco Trifogli, zelf een Romein) brengt ons meer bepaald in de buurt van de Vesuvius enkele jaren voor die in 79 AD zal uitbarsten. Het leven is rustig op de boerderij van Primus Pollia, een uitgeweken Romeins aristocraat. Dochter Adriana en de slaaf Cleio leven er samen op gelijke voet. Maar wanneer oom Quintus en zijn vrouw Lavinia op bezoek komen, wordt er duidelijk gemaakt dat slaven wel degelijk het onderste van de maatschappij vertegenwoordigen en toebehoren aan hun “dominus”.

Wanneer de Vesuvius uitbarst, blijft de dominus Pollia achter en hij laat zijn dochter samen met Cleio naar Rome vluchten. Na enkele omzwervingen belandt het duo op het landgoed van oom Quintus, waar het nog eens duidelijk wordt gesteld dat Cleio een slaaf is en als zodanig zal worden behandeld. Hij lijkt de harde aanpak ook niet te overleven. Adriana daarentegen wordt opgenomen in de familie en omgevormd tot een echte Romeinse aristocrate. Ze wordt uitgehuwelijkt aan Marco Apronio Bibulo, een oudere senator met onder meer een spraakgebrek.

We maken kennis met het leven van de Romeinse aristocraten en dan verschijnt op een dag een Thraciër in de arena. Dit blijkt dus een soort gladiator te zijn die getooid is met de wapenuitrusting van een door Rome veroverd volk. In dit geval draagt hij dus een typische Griekse helm en een klein schild, en hij hanteert een gebogen zwaard. Hij overwint zijn tegenstanders en Adriana herkent in hem Cleio, de dood gewaande slaaf…

Een mooie opmaat naar het tweede deel van deze veelbelovende trilogie, prachtig in beeld gebracht door Andrea Celistini.

Pjotr, maart 2024Dit is een recensie van een gebruiker.