Recensie

O.D.E.SS.A 1 Deel 1
2 Deel 2


O.D.E.S.S.A. – Peka – Dufranne Deel 1 en 2

Dit tweedelige verhaal, dat voor het eerst verscheen in 2013, verdient het om opnieuw gelezen te worden.

Het is een enigszins ongewoon verhaal, geschreven door Michel Dufranne. Als we de Bijbel en Dracula terzijde schuiven, blijkt hij een opmerkelijk inzicht te hebben in zowel de geschiedenis van Napoleon (Herinneringen aan de Grande Armée) als die van de nazi's tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (Triangle Rose – ODESSA).
Het illustratiewerk van Srdjan Nikolić Peka is realistisch, maar laat qua verfijning te wensen over. Het kan soms rommelig overkomen, en voertuigen lijken een bijzondere uitdaging te vormen.

Het verhaal begint veelbelovend in de Franse Ardennen, kort na de Tweede Wereldoorlog. Een moeder van drie zoons ligt op haar sterfbed. Twee van de zoons, André en René, zijn bij haar. De derde zoon, Charles, wordt verondersteld dood te zijn. Echter, de moeder is ervan overtuigd dat hij nog leeft en vraagt André om hem te vinden, zodat zij afscheid van hem zal kunnen nemen.
André, die tijdens de oorlog bij het verzet was, ziet zijn broer als een verrader en collaborateur omdat hij in 1941 lid werd van de Franse SS-brigade "Charlemagne" om tegen de bolsjewieken te vechten in Rusland. Hoewel hij liever zou geloven dat zijn broer dood is, begint hij toch, zij het met tegenzin, aan de zoektocht.

Langzaamaan krijgt André informatie die een licht werpt op wie zijn broer werkelijk was en wat hem dreef om zich aan te sluiten bij de nazi's. Een vroegere compagnon die vastzit in de gevangenis van Fresnes (het Breendonk van Frankrijk) omschrijft Charles als een patriot voor Frankrijk, een concept dat André moeilijk kan bevatten. Verdere informatie ontvangt hij van een andere opgesloten collaborateur in 'het Klein Kasteeltje' in Brussel. Zo belandt hij uiteindelijk in het netwerk dat oud-nazi's naar Zuid-Amerika smokkelt. Ze zien in hem een nazi-jager en wantrouwen hem. Tegelijkertijd wordt hij achtervolgd en geïntimideerd door de politie die het netwerk probeert bloot te leggen.
Aan het begin van het tweede deel weten we dat André zijn broer heeft gevonden in het Argentinië van Juan Péron. Vervolgens ontvouwt zich het verhaal over hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen. Het is een verhaal vol verraad en geweld, waarin André uiteindelijk slimmer blijkt dan de politie en dubbelspel speelt met de 'graaf' van O.D.E.S.S.A. (Organisation Der Ehemaligen SS-Angehörigen).

En dan komt het verrassende einde van het verhaal. Een vervolg zit er niet in. Dat staat vast.

Al met al biedt het verhaal wellicht een ietwat beperkte stof: een broer zoekt zijn broer, vindt collaborateurs, nazi-jagers en vluchtroutes, en licht de hele bende op, om uiteindelijk bij zijn broer in mineur te eindigen.
Desondanks maakt deze strip ons bewust van de jacht op collaborateurs na de Tweede Wereldoorlog en biedt het ons een kijkje in een van de zogenaamde 'ratlines' naar Argentinië.

Het is zeker de moeite van het (her)lezen waard, maar gelukkig bleef het bij een 'one-shot'.

Pjotr, maart 2024Dit is een recensie van een gebruiker.