Recensie

Lijst 66 1 Illinois
2 Missouri
3 Kansas
4 Oklahoma/Texas
5 Californië


Lijst 66 – Eric Stalner - Delen 1 tot 5

Nog eens een prachtreeksje uit de kast genomen. Eentje dat in 2006 in het Frans verscheen bij Dargaud en pas 5 jaar later in het Nederlands uitkwam bij Medusa. Gelukkig maar, anders hadden we dit meesterwerk moeten missen.

Lijst 66 is een intrigerende vijfdelige Amerikaanse spionagethriller die zich afspeelt begin de jaren 60 wanneer John F. Kennedy president was van een Amerika dat in de ban was van de koude oorlog waardoor de jacht op communisten hoog op de agenda stond. Het is een thriller die leest als een film. Ook al is het scenario soms wat onduidelijk en misschien ietwat vergezocht. In dit genre moet dit kunnen. Stalner weet de spanning er dan ook behoorlijk in te houden en er vallen heel wat slachtoffers. Route 66 als rode draad en de prachtig geïllustreerde Amerikaanse auto's maken het geheel af.

Grijp deze serie dus nu uit de kast en start met lezen… alvorens de korte inhoud hieronder te lezen.

Vanaf de eerste bladzijden van deel 1 – Illinois - worden we in de sfeer van de Amerikaanse beginjaren 60 getrokken. Er is iets niet in de haak met het hoofdpersonage, Alex Poliac, die net zijn vrouw heeft begraven. Hij wordt in de gaten gehouden door de autoriteiten en besluit samen met zijn zoon Rob te vluchten. Na een bezoek aan Laura, een vriendin van zijn overleden vrouw, en een stop bij de verlaten boerderij van zijn ouders om een bepaalde lijst op te halen – lijst 66 – vervolgen hij en zijn zoontje hun weg langs Route 66 richting Missouri. Onderweg wil Alex de uitbater van een pompstation waarschuwen voor de ‘clown-killer’ die ondertussen al 4 slachtoffers heeft gemaakt in de buurt. Het loopt een beetje verkeerd en Alex en zijn zoon worden gevangen gezet… de killer slaat toe op de garagehouder en het komt tot een confrontatie met Alex en zijn zoon die zich weten te redden. En dan maken we terug kennis met Laura, die Kensington blijkt te heten en met haar vriend, collega John Gardner die beiden FBI-agenten zijn.

In het tweede deel – Missouri – is Alex neergestreken in het stadje Newton waar hij onder de naam Alan Kirby werkt in de winkel van mijnheer Gullieti die een bijzondere waardering koestert voor het gezelschap van Alex en zijn zoontje Rob, alias Jimmy. Ondertussen heeft Alex het vertrouwen gewonnen van Deborah Holowitz. Het wordt duidelijk dat de clown-killer stelselmatig de lijst afwerkt en de vader van Deborah lijkt de volgende op die lijst te zijn. Gedreven door een sterk verlangen om hen beiden te beschermen, ondervindt Alex moeilijkheden om het tweetal te overtuigen van de noodzaak om te vluchten. Deborahs verraad speelt in het voordeel van de moordenaar, die uiteindelijk zijn doel bereikt. Terwijl het net van FBI en politie zich lijkt te sluiten, slagen Alex, met de listige assistentie van meneer Gullieti en Mike – het vriendje van Jimmy – erin om de autoriteiten te ontlopen en koers te zetten naar Kansas.

In het derde deel verplaatst de actie zich naar Kansas, waar in 1961 een enorme watersnoodramp plaatsvindt, een tragedie die door de tijden heen en overal ter wereld lijkt voor te komen We vinden de killer en zijn handlanger terug in het statige herenhuis van advocaat Carl Menson, die blijkbaar ook op de hitlist staat.
Wanneer de politie het landhuis binnenvalt wordt een bloedbad aangericht. De moordenaar slaagt erin te ontsnappen, aangezien de politie vermoedt dat zijn reeds overleden handlanger de gezochte crimineel is. Wat later ontdekken Alex en Menson dat de killer wel degelijk is kunnen ontsnappen. Ondertussen wordt in Chicago Laura Kensington verdacht een mol te zijn binnen de FBI. Ze weet haar collega’s Gardner en Galloway echter te misleiden, overmeestert hen en ontsnapt.
In Kansas is de killer er in geslaagd om Rob, het zoontje van Alex te ontvoeren. Een intense confrontatie volgt in het huis van de advocaat tussen de killer, de inmiddels ontsnapte FBI-agenten, en Alex. Alex lijkt aanvankelijk de overhand te hebben, tot Laura onverwachts verschijnt. Zij speelt een veel belangrijkere rol dan aanvankelijk werd aangenomen. Het komt aan het licht dat Alex mogelijk zelf verantwoordelijk is voor de dood van zijn vrouw. Tijdens dit conflict vallen er doden, waaronder ook Alex. Rob slaagt erin uit deze benarde situatie te ontsnappen.

In deel vier maken we de oversteek van Oklahoma naar Texas, vier jaar na de dramatische gebeurtenissen in Kansas. Rob heeft zich als Matthew Benton gevestigd in een huis in Oklahoma. Hij woont er samen met Carl Menson en Ronny. Carl, die beloofde over Rob te waken namens diens vader, bezwijkt onder de druk en pleegt uiteindelijk zelfmoord. Dit incident motiveert Rob om dieper in het verleden van zijn vader te graven. Hij ontdekt dat psychiater Vanieck op mysterieuze wijze verbonden is met de sterfgevallen van personen op lijst 66. Gedreven door deze ontdekking, laat Rob zich opnemen in de psychiatrische instelling van Vanieck om verder onderzoek te doen. Wat volgt is een avontuur dat doet denken aan 'One Flew Over the Cuckoo's Nest', waarbij Rob, met hulp van Ronny, toegang verkrijgt tot de geheime afdeling waar blijkbaar een aantal ‘gevallen’ KGB-spionnen worden vastgehouden en platgespoten. Tot Robs verbazing bevindt zijn verondersteld overleden vader, Alex Poliac, zich ook onder de gevangenen. Bij de bevrijding van Alex volgt een confrontatie waarbij enkele personen het loodje leggen. De verantwoordelijkheid voor de volgende zet in dit dodelijke spel ligt nu bij de clown-moordenaar en Laura Kensington.

In het afsluitende deel 5 bereiken we Californië. We krijgen We meer duidelijkheid in de intriges van de killer, die Sergueï blijkt te heten. Ook zijn betrokkenheid in opdracht van ‘Sacha’ om Rob te helpen bij het ontdekken en bevrijden van zijn vader wordt onthuld. Alle bewijzen die naar de psychiatrische kliniek leiden, worden zorgvuldig gewist. Langzaamaan beginnen we ook een idee te krijgen van wie Sacha daadwerkelijk is.
Vervolgens neemt het verhaal een onverwachte wending. Sergueï beveelt Alex naar Los Angeles te gaan en contact te leggen met Eva, een stripteaseuse in een nachtclub. Alex krijgt de opdracht om als scherpschutter niemand minder dan Ronald Reagan te elimineren. Echter, dit maakt deel uit van een listig plan van Sacha. Laura Kensington wordt in plaats van Reagan uitgeschakeld en de veronderstelde hotelkamer van Alex en Eva wordt opgeblazen. Dit leidt tot een climax waarbij talrijke slachtoffers vallen. Niet alleen de antagonisten zullen dit verhaal niet kunnen navertellen.

Einde

Pjotr, maart 2024Dit is een recensie van een gebruiker.