Recensie

De Buizerd 1 Schattenjacht
2 Voor de eeuwigheid


De Buizerd – Schattenjacht /Voor de eeuwigheid

Scenario en tekeningen : Jean-Yves Delitte – Uitgeverij: Standaard Uitgeverij 2022-2024

Na het succesvolle ‘Blackbeard’ voert Jean-Yves Delitte andermaal een legendarische piraat ten tonele. Dit keer gaat het tweeluik over de beruchte Franse piraat Olivier Levasseur, bijgenaamd ‘La Buse-De Buizerd’. Deze Franse piraat fascineert nog altijd door de enorme schat die hij ergens verborgen zou hebben. Meer dan 300 jaar na zijn executie wordt er nog steeds, zij het tevergeefs, naar deze schat gezocht, die tegenwoordig meer dan 100 miljoen euro waard zou zijn.
We kennen Delitte van strips als De nieuwe tsaren, De tijgerbrigades, Achter de schermen van de Macht, Neptunus of Tanâtos maar het meest schittert hij wanneer er zeilschepen aan te pas komen. En dan denken we aan Belem, Black Crow (Vertelt), Het bloed van de lafaards of De grote zeeslagen. Hier toont hij opnieuw zijn meestertalent in het gedetailleerd tekenen van schepen. De paginagrote tekeningen zijn dan ook prachtig.
Hoewel het verhaal enigszins bekend is en niet veel verrassingen biedt is het toch fijn om het eens in stripversie te kunnen lezen. Delitte kiest er bewust voor om geen lineair verhaal te vertellen; als teaser begint deel 1 waar deel 2 eindigt, waarna we belanden op La Réunion op 7 juli 1730, de dag van de executie van 'De Buizerd'.
En dan begint het eigenlijke verhaal. Levasseur heeft zijn opdracht als kaper opgegeven en richt zich op de meer winstgevende piraterij. Hij bouwt een reputatie op en dankzij de snelheid van zijn aanvallen krijgt hij de bijnaam 'De Buizerd'. Zijn roem leidt tot een klopjacht om hem zo snel mogelijk te vangen. We volgen 'De Buizerd' ook steeds terwijl hij zijn verworven schatten veiligstelt op een geheime locatie.
In 1723 hoort hij op het pirateneiland Libertalia - ten noorden van Madagaskar (Seychellen) - over het Portugese galjoen Nossa Senhora do Cabo, dat met averij in de haven van La Réunion ligt, volgeladen met goudstaven, zilver, edelstenen, diamanten, munten en sieraden. Hij aarzelt niet en kaapt onder toeziend oog van de gouverneur het schip, dat hij naar Libertalia voert. Ook nu weer worden de kostbaarheden verstopt en kiest hij ervoor het merendeel van de buit voor zichzelf te houden, wat ontevredenheid zaait onder zijn bemanning. Wanneer muiterij dreigt laat hij de boel letterlijk ontploffen en duikt hij onder. De zoektocht naar hem lijkt verder niets op te leveren.
Jarenlang is hij spoorloos. Hij leeft teruggetrokken en werk als loods onder de naam Beauregard op het eiland Madagaskar. Hij wordt verraden door een oude bekende. En dan belanden we terug op La Réunion 1730 waar “De Buizerd’ naar de galg wordt geleid. Vooraleer hij wordt geëxecuteerd maakt hij iedereen duidelijk dat zijn enorme schat ergens verstopt ligt en dat code om ze te vinden op zijn ketting staat….
Het feit dat na al die jaren de zoektocht naar de schat van Levasseur verdergaat bewijst dat piraten en hun verborgen schatten nog steeds een blijvende aantrekkingskracht hebben en onze verbeelding blijven prikkelen – niet alleen via strips. Misschien wordt de legendarische schat van Olivier Levasseur ooit nog ontdekt, een moment waarop ik deze strip graag opnieuw zal lezen.

Pjotr, april 2024



Dit is een recensie van een gebruiker.