stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Angelina & Jollie 3 Verse vis


Erwin Gijbels, een newbie in het stripwereldje, heeft de eerste twee delen van Angelina & Jolie in eigen beheer uitgegeven. Dit derde deel is een uitgave van het Mannekkesblad.

Wie is deze nobele onbekende?
Gijbels heeft een opleiding fotografie en vrije grafiek gevolgd en dit heeft ervoor gezorgd dat hij meer dan enkel en papier gebruikt om een verhaal op te bouwen. Zijn inspiratie haalt hij uit de dagdagelijkse dingen. Zoals zijn biografie bij dit laatste verhaal het stelt: "Deze gegevens, in combinatie met z'n persoonlijke ervaringen en een lichtjes afwijkende geest, worden gefilterd, vermalen, gezuiverd en aangedikt en vormen de grondslag van zijn tekstloze beeldverhalen."

Ja, inderdaad, tekstloos. Net als de beter bekende "Boerke"-reeks, met dit grote verschil dat Boerke-gags slechts één bladzijde tellen en Angelina & Jolie een volledig stripverhaal is.
Zo start dit absurde verhaal op een kermis. Angelina, het hoofdpersonage, en haar hond Jolie lopen er te genieten van de atmosfeer. Een schietkraam en heel wat misverstanden brengen het verhaal op gang.
Gijbels gaat geen grap uit de weg, hoe choquerend deze ook moge wezen. Zo zorgt een moord op een vrouw door een eenarmige man met een haak ervoor dat deze haak gebruikt zal worden om een walvis te vangen, met als aas uiteraard een lichaamsdeel van het slachtoffer. Deze walvis sleurt ons hoofdpersonage in jurkje mee naar wel erg koude oorden. Dit om een klein voorbeeld te geven van de absurde denkpiste van de scenarist-tekenaar.

Het boekje van 48 pagina's kan je in enkele minuten uitlezen, maar dan mis je heel wat leuke anekdotes. Verhaal en tekenstijl zorgen heel wat karikaturen en leuke details. Door omstandigheden heb ik de zwart-wit versie moeten aanschaffen in plaats van de gekleurde, maar vermoedelijk doet dat niets af aan de kwaliteit van deze tekeningen. Die bestaan uit simpele potloodstrepen aangevuld met achtergronden die niets aan de verbeelding overlaten.

Het verhaal is leuk. Niets meer of minder. Soms serieus bij de haren getrokken, voortdurend ongeloofwaardig, maar dat is de bedoeling, en vaak zo absurd dat het lachwekkend wordt. Deze strip verplicht je ertoe om je verstand op nul te zetten en alles op je af te laten komen. Als je meer van het serieuze genre houdt, kan je deze beter laten liggen. Maar hou je van de humor van een Lectrr , Kama of Gummbah en wil je die in een lang verhaal terugvinden (zonder tekstballonetjes) dan is Angelina & Jolie een aanrader.

En vanwaar de naam? Wel, ondergetekende kon niet nalaten om een smalende opmerking te maken en te vragen of de tekenaar een fan is van de actrice. Het tegendeel bleek waar, vandaar dat hij zijn figuurtje, de totale tegenpool van de dame met de volle lippen en andere ronde lichaamsdelen, te kakken wou zetten. Hopelijk krijgt zij dit (n)ooit te zien.

Verhaal: 6/10
Tekeningen: 7/10
Signeersessies: 10/10 ;)Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.