stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Alias INT B1 Alias - Omnibus


ALIAS (Marvel Max)

scenario : Brian Michael Bendis
tekeningen : Michael Gaydos (met hulp van enkele anderen voor bep. blz.)
covers : David Mack

Vol. 1 (nrs. 1 – 9)
Vol. 2 : Come Home (nrs. 11 - 15)
Vol. 3 : The Underneath (nrs. 10 & 16 – 21)
Vol. 4 : The Secret Origin of Jessica Jones (nrs. 22 – 28 )
Er is ook een Alias Omnibus HC (nrs. 1 – 28 en What If? Jessica Jones had Joined the Avengers).
En sinds kort zijn er de Ultimate Collections vol. 1 en 2 (bevatten nrs. 1 – 15 en 16 - 28 ).

Ik heb deze reeks eens opnieuw gelezen.
Soms vergeet ik hoe goed ik Bendis vind.
Hij schrijft main stream comics, maar betere main stream dan die van Bendis is er bijna niet te vinden. Ja, natuurlijk, er is er nog zeer goeie ;) , Brubaker om er één te noemen, maar ik ben hier over Alias bezig natuurlijk. Deze reeks is als losse comics verschenen van november 2001 tot en met januari 2004.

Dit was de eerste reeks in de Marvel Max lijn, dus niemand wist waar zich aan te verwachten. Het eerste woord op de eerste bladzijde is een welgemeende FUCK! Toen nog nooit gezien in een Marvel strip. De toon was gezet : Marvel Max was de Marvel imprint voor volwassenen.

Jessica Jones is een privé-detective. Ze is eenzaam, ze drinkt al eens te veel, en rookt zich te pletter. Vroeger was ze een superhero, maar dat leven heeft ze opgegeven, om een tot nu toe nog onbekende reden, alhoewel ze haar powers nog steeds heeft.

Haar zaken spelen zich af in het Marvel-universum, maar dan wel in de grauwe, onderste regionen van dat universum. Meestal gaat het om vermiste personen, maar ze graaft zodanig diep dat ze, bijvoorbeeld, bij de presidentsverkiezingen uitkomt.
Maar, zoals in de meeste comics, is het persoonlijk leven van Jessica Jones even belangrijk als de avonturen die ze beleeft : haar eenzaamheid, haar persoonlijke problemen, haar relaties met andere mensen, enz.

Een andere story-arc gaat over een 16-jarig meisje dat verdwenen is. Ze woonde in een bekrompen stadje, small-town-america, je kent dat wel, met de nodige racistische en homofobe mensen...
Het draait natuurlijk uit op een drama, maar niet zoals je het zou verwachten.
Ik heb altijd graag verhalen gelezen (of gezien) die zich afspelen in small-town-america, die hebben namelijk een zeer aparte sfeer.

Een opsomming geven van alle verhaallijnen zou te lang duren. Ik kan alleen maar zeggen dat Bendis steeds topklasse aflevert, zijn verhalen en plotwendingen onvoorspelbaar zijn, en zijn dialogen zeer goed zijn.

Om te weten hoe Jessica haar krachten kreeg en leerde beheersen, moet je wachten tot in de laatste bundel. Het begint heel leuk, de eerste bladzijde is krek dezelfde als die uit Amazing Fantasy nr. 15 uit 1962 waar Peter Parker door zijn vrienden wordt achtergelaten en dan maar naar een wetenschappelijk experiment gaat kijken en daar gebeten wordt…
Op de achtergrond zit de tienerversie van Jessica met een plakboek in haar handen ‘Jessica + Peter’. Hilarisch.
Maar het verhaal slaat om, en het drama vindt plaats.

In dat laatste boek leren we ook waarom Jessica geen superheld meer wil zijn. Wat een finale !
Jessica moet een seriemoordenaar/supervillain/gek gaan verhoren, op vraag van enkele slachtoffers, en dat draait uit op een ware psychologische thriller.

Bendis schrijft echte conversaties, vloeiende en lange, maar ook met stotteren, onnodige herhalingen, enz., zoals mensen echt praten dus. Maar wat ook belangrijk is, is wat er niet gezegd wordt in die conversaties, hetgeen tussen de regels staat dus, en Bendis is er een meester in om dat in zijn conversaties te steken.

Ondertussen heb ik het nog niet over de tekeningen van Gaydos gehad. Hierover kan ik kort zijn : zéér goeie tekeningen. :)

Alias is een aanrader !
Een must eigenlijk (en dat woord gebruik ik niet veel), zeker voor Marvel fans.
Heel mooi, afgerond verhaal.Dit is een recensie van een gebruiker.