stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Lord of Burger *** 1 De kruidentuin


Als je een van die ‘gelukkigen’ bent die regelmatig met zijn klanten over de vloer van uitstekende of ietsjes mindere tempels van de voedingskunst komt of je regelmatig zelf uit gaat eten, dan weet je dat het er in een keuken soms wel heel hectisch moet aan toe gaan. Zelfs de hobbykok die geregeld feestjes geeft voor de familie of hele hordes vrienden, werkt zich op zo'n dag bijna volledig uit de naad. Het is je waarschijnlijk ook al opgevallen (wie niet?) dat de betere chefs vandaag de dag veel op TV verschijnen en waar mogelijk een lucratieve deal slaan uit dit modeverschijnsel voor de kookkunst. Dus kon een strip die al deze grillen een beetje samenvat niet ontbreken. En door wie kan je dit beter laten doen dan de betere Maître d’s van de stripwereld.

Arleston, Alwett, Barbucci, Balak en Zimra zijn samen verantwoordelijk voor, laat ons zeggen sommige van de betere verhalen van de laatste decennia. Elk heeft al wat verwezenlijkt op zijn manier, in korte verhalen of in echte saga’s. Als scenarist of tekenaar zijn zij allen zonder meer zeer getalenteerde mensen.

In dit eerste deel neemt dit team ons mee naar het driesterrenrestaurant - De kruidentuin -, waar het bijna vakantie is maar waar ook de mensen van de ‘Michelingids’ op elk moment kunnen langskomen om het restaurant te evauleren. Alessandro Caprese loopt op de tippen van zijn tenen, zeker nu het restaurant onderbezet is, zoekend naar zijn dochter Amber. Zij moet hem helpen met de bediening in de zaal. Voor Amber is het de laatste avond voor ze vertrekt naar Japan, waar ze de edele kunst van het zwaardsmeden zal leren. Amber zelf is zeer bekwaam met al deze scherpe ijzerwaren. Ze maakt dan ook in haar vrije tijd gesculpteerde ijsstandbeelden die als decoratie dienen in het restaurant enkel en alleen met katana's en wakizashi's. Caprese heeft ook nog een zoon, Arthur, die in een fastfoodrestaurant werkt. De vader/zoon relatie loopt blijkbaar niet van een leien dakje doordat ze beiden een redelijk koppig karakter hebben en daardoor al enkele jaren niet met elkaar praten. Alles gaat zijn gewone gangetje tot Alessandro Caprese in zijn koelcel wordt vermoord. Amber en Arthur erven hierbij een driesterrenrestaurant, maar ook een lopende lening van 3 miljoen euro die ze moeten terugbetalen.

Arleston en Alwett hebben hier alvast een uniek concept in de stripwereld neergezet. Deze kooknovelle is goed gebracht, inclusief authentieke recepten. Hier en daar had ik het wat moeilijk met de losbandige manier van ensceneren. Als er iemand vermoord wordt, verwacht je toch op zijn minst politie, deze is hier zelfs niet te bespeuren. Maar het is vooral door de manier waarop Barbucci, zowat de artistiek directeur, zijn stempel op het verhaal drukt dat je daar met plezier overheen kijkt. Barbucci geeft ons in zijn Europese mangastijl de basistekeningen en laat die door Balak en Zimra zeer stijlvol uitwerken. Het duo doet dat heel consequent en modieus. Het geheel is luchtig opgeklopt, doorspekt met de nodige ingrediënten en geeft je een zalig uurtje vertier.

Een komedie, tragedie, detectiveverhaal en kookboek in een. Lord of Burger is de nieuwste sensatie in het culinaire wereldje!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.