Recensie

Jason Brice 3 Wat onthuld wordt


In dit derde deel worden alle geheimen onthuld, dus hou je klaar voor een spannende ontknoping. Wat begon als een (zo leek het toch) zelfstandig verhaal waarin Jason Brice ten strijde trekt tegen bijgeloof en bovennatuurlijke krachten, eindigt nu op een bovennatuurlijke ontknoping op een Schots eilandje.

De scenarist van deze reeks is Alcante, de samentrekking van de eerste lettergrepen van zijn kinderen Alex en Quinten bezorgden Didier Swysen zijn pseudoniem. Hij is ook de scenarist van Rani (in samenwerking met Van Hamme) en van de reeks Pandora Box, over de zeven hoofdzonden.
De tekeningen zijn van Milan Jovanovic die bij Dupuis ook al samen met Giroud “De slang onder het ijs” maakte, een driedelig verhaal in de collectie geheimen.

Het verhaal speelt zich af kort na de eerste wereldoorlog, meerbepaald in 1920. Jason Brice is zelf soldaat geweest in de grote oorlog en probeert zijn trauma’s te verwerken door regelmatig de opiumpijp te hanteren.
In het eerste deel probeerde Jason Brice een jonge vrouw te redden die volgens een boek vermoord zou worden. Jason staat nogal argwanend tegenover de voorspellende waarde van het boek. Maar als meer en meer voorspellingen toch uitkomen, gaat hij toch op onderzoek uit.
Na de dramatische ontknoping van het eerste deel, gaat Jason op zoek naar de schrijver en ontdekt nog meer fataal afgelopen boeken. Zo zou de schrijver jaren voor de werkelijke scheepsramp in detail een boek geschreven hebben over een boot ‘de Titan’ die met man en muis zou vergaan.
Tijdens zijn zoektocht wordt Jason beschuldigd van moord op de voormalige uitgever van de eerder vermelde boeken. De zoektocht van Jason leidt ons naar een klein eilandje in Schotland waar de schrijver een buitenverblijf zou hebben. Die tocht maakt hij met Chloë, een zwarte prostituee en haar zoon Jeffrey, die ook al een geheim met zich meedraagt. Ze worden zelf gevolgd door David Tew, de eigenaar van de Gargoyle club, waar Chloë aan de slag was, en waar Jason zijn verdovende pijpen gaat roken. Zo zijn alle elementen aanwezig om er een spannende ontknoping van te maken, waarbij ook het verleden van Jason en zijn familie nog een grote rol speelt.

Om het bovennatuurlijke element geloofwaardiger te maken krijgen we plots een oude bekende te zien, althans een van zijn schilderijen. Fernand Desnouettes’ aquarellen blijken niet alleen een belangrijke rol te spelen in de reeks de tien geboden (en de spin-offs). Maar ook in deze reeks slaan ze een brug naar het verleden.

De tekeningen zijn mooi uitgewerkt, maar vooral het kleurenspel, met veel bruintinten, zorgt dat je direct mee bent in de sfeer van de jaren twintig. Er wordt veel met grote prenten gewerkt, waardoor je direct door het verhaal wordt meegesleurd om verder te lezen.

Nu is het afwachten of deze serie nog een vervolg zal krijgen of dat het bij deze mooi afgewerkte cyclus zal blijven. Maar als we het verhaal mogen geloven was er al sprake van Jason Brice deel 5!



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.