stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
Als je de cover van dit album bekijkt, denk je even dat je met een fout geschiedenisboekje op schoot zit: je ziet een tekening van de eerste maanlanding maar in de plaats van de Amerikaanse vlag zie je de Sovjetvlag wapperen op de maan. Op de eerste pagina’s van het boek wordt er een verklaring gegeven voor de mislukte maanlanding van de Amerikanen.
Dit is het uitgangspunt van deze nieuwe reeks van Silvester: wat als er enkele belangrijke gebeurtenissen uit de twintigste eeuw anders zouden zijn afgelopen? Wat zouden dan de gevolgen zijn geweest voor de loop van de geschiedenis? Op de achterflap kunnen we al zien wat ons verder nog te wachten staat, zoals: wat als de Duitsers toch de eerste wereldoorlog hadden gewonnen?' Een ander deel toont ons een Russische tank bij een kapotgeschoten Eiffeltoren.
Om dit alles in de hand te houden hebben de twee scenaristen Duval (Hauteville House, Travis, Carmen Mc Callum) en Pécau (Empire, De Verborgen Geschiedenis) zelfs de hulp moeten inroepen van Blanchard, die Pécau eerder ook al hielp met “De Verborgen Geschiedenis”. De verschillende delen worden ook door verschillende tekenaars gemaakt. Dit eerste deel is getekend door Buchet (Konvooi).
Maar terug naar de maanlanding. De eerste Amerikaanse poging is door een meteorietinslag verkeerd afgelopen. Of zoals de gekende uitdrukking aangepast wordt : “Een piepklein steentje voor de Melkweg is een verdomd groot rotsblok voor het Apolloprogramma”. Daardoor huppelen de Russen enkele maanden later als eersten vrolijk op de maand rond! Zo gaat de wedren in de ruimte verder en staat er tien jaar later een Russische en Amerikaanse permanente basis op de maan. Midden in de Koude Oorlog ontstaat er dus een nieuw front, of is er op de maan toch iets anders gaande?
Gelukkig is er een echt verhaal met echte mensen, en krijgen we dus geen droog geschiedenislesje (of pseudogeschiedenislesje gezien het ‘wat als’-uitgangspunt). De tekeningen zijn in een realistische stijl die past bij het verhaal, al had ik er toch iets meer van verwacht, misschien kwam dit wel door de prachtige cover, die me deed denken aan een cover van een tijdschrift uit de jaren zeventig.
Of het nu echt gebeurd zou kunnen zijn laat ik in het midden, maar het laat je wel even nadenken dat belangrijke gebeurtenissen soms door toevalligheden net zo zijn uitgedraaid zoals ze in onze geschiedenisboeken staan. Ik ben benieuwd of het tweede deel, over de Russen in Parijs, me net zo kan boeien als dit deel!
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.