Recensie

Fokke & Sukke - Het afzien van... INT A1 Het afzien van de jaren nul

Sigmund S6 Lachtherapie


Misschien is het het best om eerst eens uit te leggen wat die dwarsliggers eigenlijk zijn. Dwarsliggers zijn boeken die in een ander formaat zijn uitgegeven: de tekst staat dwars op het papier gedrukt. Om zo een boek te kunnen lezen moet je het dus eigenlijk anders vasthouden. Het voordeel van deze drukwijze is dat de boeken veel kleiner gemaakt kunnen worden dan de gekende pockets, zonder hun leesbaarheid te verliezen. Omdat er niet echt veel tekst op één pagina kan, en men de boeken niet kan inkorten, werkt men met heel dun papier. Zo zijn de eerste twee stripverhalen van de uitgeverij Dwarsligger “kanjers” van meer dan zeshonderd pagina’s. Maar op één pagina staan er wel maar één of twee kadertjes. Het gaat over twee albums: het eerste is er eentje van Fokke & Sukke, het andere album is er eentje van Sigmund.

Fokke & Sukke zijn in Nederland erg populair, maar hier in België zijn ze nog redelijk onbekend. Het is eigenlijk een cartoonreeks die dagelijks in verschillende kranten verschijnt. Daardoor zijn de grappen dan ook erg actualiteitsgebonden. Elk jaar verschijnt er dan van deze reeks een soort compilatiealbum dat “Het afzien van…” heet. Voor deze dwarsligger is er een compilatie gemaakt van de grappen die verschenen tussen 2000 en 2010, een soort afzien van het laatste decennium dus.
Fokke is een eend en Sukke is een kanarie, en net zoals Donald Duck dragen ze enkel een hoedje en een trui, maar in tegenstelling tot Donald zie je hier wel duidelijk dat het mannetjes zijn. Hun humor is redelijk scherp en soms zelfs cynisch, al is het voor Belgen soms moeilijk of zelfs onmogelijk om de grap te verstaan als het over echt Nederlandse onderwerpen gaat, zoals de Nederlandse politiek. Gelukkig staat er onder iedere cartoon wel een datum (maand en jaartal) en een korte beschrijving van het nieuwsfeit waarover de bovenstaande grap handelt. Net zoals bij Claire (de WiRoJa’s), is er hier ook een drietal dat samenwerkt om alle grappen te tekenen en te verzinnen: John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol. Ze ontwierpen de eend en de kanarie in hun studententijd voor een studentenblad.

Ook van Sigmund is er dus een dwarsligger verschenen, en net zoals bij Fokke en Sukke is het een compilatie geworden. Doordat Sigmund een strookjesstrip is, heb je hier wel de volle twee pagina’s nodig om een grap te lezen. Gelukkig staat de grap dan wel op twee pagina’s die je zo kan lezen zonder een pagina om te moeten slaan. Sigmund is bij ons wat beter gekend omdat hij nog in Belgische kranten heeft gestaan. Hij is een kleine, eenogige psychiater, maar dan van het soort dat je liever niet zelf als dokter hebt. Hij vindt het soms erg leuk om zijn patiënten te kleineren. Waarschijnlijk is dat als een soort bescherming want hij is zelf ook regelmatig het slachtoffer van dienst. Enkele patiënten keren regelmatig terug in Sigmunds praktijk. Sigmund is ook regelmatig op café te vinden, waar hij wanhopig probeert om een vrouw te versieren. Scenario en tekeningen zijn van Peter de Wit. De tekeningen zijn eenvoudig maar in zijn recenter werk zijn ze meer gestileerd, evenwel nog niet zo erg als in S1ngle, dat hij samen met Hanco Kolk maakt.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.