Recensie

Jojo (Geerts) 18 Mamy Blues


Enkele maanden na onze Franstalige collega’s mogen ook de Nederlandstaligen in stijl afscheid nemen van André Geerts.
André Geerts stierf in 2010 net voor hij dit album kon afwerken. De laatste platen zijn getekend door Alain Mauricet, die eerder al met Geerts samenwerkte aan het gelijkaardig getekende, maar niet vertaalde “Mademoiselle Louise”. Het is misschien typerend voor Geerts dat net zijn laatste album deels gaat over los laten en afscheid nemen.
Jojo is een beetje een miskende reeks, net zoals kleine Robbe en Titeuf is het hoofdpersonage een kleine, ondeugende jongen. Maar in tegenstelling tot die twee anderen heeft Jojo nooit dezelfde populariteit bereikt. Misschien komt dit door de stijl van de verhalen, die meer spelen op de grote emoties, en de glimlach, in tegenstelling tot de rechttoe rechtaan humor van Titeuf en de kleine Robbe.
Voor de mensen die Jojo nog niet kennen: Jojo is een jongetje van een jaar of zeven dat inwoont bij zijn grootmoeder Leontien, alias Mamy. Jojo's moeder is overleden, en zijn vader heeft het te druk als loodgieter om goed voor Jojo te kunnen zorgen. Jojo's beste vriend is dik Lowietje, de zoon van de bakker van het dorp.
Dit verhaal begint als Mamy zich niet goed voelt en zelfs flauwvalt in de keuken. Tijdens een medische check up, vult Jojo in de wachtkamer een prijsvraag in waarvan de hoofdprijs een minicruise is op de Middellandse zee. Nog onzeker over het medische lot van Mamy, blijkt Jojo de hoofdprijs gewonnen te hebben en samen met Mamy en dik Lowietje scheept hij in op de boot. Lowietje blijkt erg vatbaar voor zeeziekte en terwijl Jojo zich laat verleiden door de bijdehante Mado, mijmert Mamy over haar overleden echtgenoot. Tijdens de reis krijgt René, de vader van Jojo, de uitslag van het onderzoek te horen.
Alle onderdelen van een Jojoverhaal zijn weer aanwezig. Niet het grote avontuur, zoals Jommeke, is hier van tel, maar de kleine dingen des levens, de grote en de kleine emoties, kinderlijke verwondering. Kortom een verhaal met een lach en een traan. Een mooi orgelpunt bij het sterven van zijn geestelijke vader.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.