stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Buddy Longway S2 Seizoenen van een leven


Vijf jaar na het twintigste en laatste deel van de reeks verschijnt er nu toch een nieuw deel in de reeks Buddy Longway. Alhoewel een vervolg kan je het niet echt noemen. Het verhaal heeft dan ook geen nummer gekregen als deel 21 uit de reeks, maar het is een soort buitenreeks album geworden.
“Seizoenen van een leven”, het nieuwe album, gaat eigenlijk verder op waar “De bron”, het laatste echte Buddy album eindigde. In de epiloog van dat album verwijst Kathleen al naar haar dagboek dat ze bijhield. Dit album is dan ook opgesteld uit dagboekfragmenten, die geïllustreerd zijn met potloodtekeningen en schilderijen. Die schilderijen beslaan soms een dubbele pagina, zodat je ze beter kan bewonderen. In die fragmenten zie je de verschillende avonturen van de familie opnieuw passeren.

Voor de mensen die de oorspronkelijke reeks nog niet kennen hier een korte introductie:
Buddy Longway is een trapper die trouwt met Chinook, een indiaanse schone. Later krijgen ze twee kinderen, de halfbloeden Jeremie en Kathleen. Buddy Longway is een reeks die toch wel de nodige eerbied verdient. Zo was deze reeks een van de eerste reeksen waar de hoofdpersonages verouderden, kinderen kregen en zelf stierven. Maar dat is niet de enige reden waarom de reeks Buddy Longway een plaatsje verdient in je boekenkast. De tekeningen van Derib zijn verbluffend. Hij breekt de bladspiegel regelmatig open met grote tekeningen, en tekeningen die in elkaar overvloeien. Daarnaast kan hij dieren tekenen als geen ander. Ook de personages zijn van vlees en bloed, vol emoties. De thematiek van Derib is gekend: het leven in van de indianen, leven in de natuur, onrecht,... Zeker in de latere albums komt dit sterker naar voor.

Misschien heeft Derib plannen om een reeks te beginnen met Kathleen, en wilde hij haar zo onder de aandacht van de Buddy liefhebbers brengen? “Seizoenen van een leven” is voor mij geen topper geworden, maar een goede aanleiding om de volledige reeks nog eens te herlezen, want na zoveel jaren staat de reeks nog altijd als een huis!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.