stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Empire USA 2.1 Deel 1


Jared Gail kon in de eerste cyclus met de hulp van zijn collega’s niet alleen vermijden dat er enkele bommen ontploften in de Verenigde Staten. Daarnaast kon hij ook een grootschalig complot verijdelen dat van de Verenigde Staten een door conservatieve religieuze fanaten geleid rijk zou maken. De eerste cyclus van Empire USA had dus alle kwaliteiten van de gekende tv-serie 24. Veel actie, terroristen en complotteurs die op verschillende paarden tegelijk wedden om zo nog moeilijker gevat te kunnen worden. Maar net als Jack Bauer, slaagde Jared op het einde er toch in om de wereld van de totale chaos te redden.
Doordat de reeks door verschillende tekenaars werd getekend, verscheen het verhaal van zes delen in slechts twee jaar tijd. Het nadeel is dan natuurlijk wel dat de verschillende figuren er in ieder deel dan ook weer net iets anders uitzien. Maar de keuze om de belangrijkste figuren een typisch uiterlijk te geven (vb Jared heeft blond lang haar en een sikje) maakte ze toch redelijk gemakkelijk herkenbaar.

Ik had het wat moeilijker met de lange inleiding in ieder deel. Bepaalde stukken uit het verhaal werden herhaald om zo de lezer te helpen die geen zin had om de reeks eens te herlezen. Maar men herhaalde altijd de beginsetting, dus bij een complete herlezing werkt dit voor de meeste mensen wel al eens op de zenuwen. Het spannende terrorismeverhaal werd ook, voor mij althans, hinderlijk onderbroken omdat Desberg het nodig vond om van Jared een reïncarnatie van Judas te maken die nog altijd gebukt gaat onder zijn verraad van Jezus.
Maar nu zijn we dus terug met een tweede seizoen van Empire USA. Desberg verzamelde dezelfde tekenaars opnieuw rond zich. De bende van vijf : Reculé, Griffo, Mounier, Juszezak en Koller wordt uitgebreid tot een sextet, zodat iedereen slechts één deel hoefde te tekenen. Queireix mag de honneurs als zesde tekenaar waarnemen. Reculé, die het laatste deel tekende, mag nu de spits afbijten.
Na de gebeurtenissen uit seizoen één is Jared door een psychiater en de C.I.A. op non-actief gezet. Ze vinden dat hij worstelt met een overdreven schuldgevoel, omdat hij denkt de reïncarnatie van Judas te zijn. Hij vindt ander werk als lijfwacht van Marlin Deckard, een man die rijk is geworden met het oprichten van een soort van facebookwebsite. Marlin zelf is een ex-Olympisch atleet in het schermen die door “een ongeluk” tijdens een wedstrijd tegen een Russische tegenstander gewond is geraakt. Jared krijgt van Duane, zijn compagnon uit het eerste seizoen, een vreemd sms-bericht. Duane werd op dat moment in het kantoor van een Londense advocaat vermoord, terwijl hij voor diezelfde Marlin op onderzoek was. Jared trekt op onderzoek uit in Londen terwijl er in Estland een terroristische gijzelingsactie plaatsgrijpt in een bioscoop. Wat heeft dit met de moord op Duane te maken? En wie is die vreemde Rus die Marlin verwondde tijdens de wedstrijd maar die ook overal opduikt? En wat zijn de werkelijke plannen van Marlin? Kortom, er worden weer veel vragen opgeworpen, wat wel typisch is voor een eerste deel. Hopelijk laat Desberg de herhalingen wat achterwege, en blijft het Judas-gehalte in dit tweede seizoen beperkt. Dan kan deze reeks uitgroeien tot een spannende thriller.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.