stripINFO.be gebruikt cookies voor het bewaren van logingegevens en voorkeuren. Geen persoonlijke data wordt hierin bewaard.
Door de site te gebruiken accepteer je het gebruik van deze cookies. Deze melding verbergen
Je hebt intelligente strips, zoals bijvoorbeeld Watchmen of The Walking Dead, waar een eerste lezing een spannend verhaal brengt, maar onder die oppervlakte veel meer verborgen zit. Dan heb je intelligent-intellectuele strips, zoals Maus, die op een slimme manier moeilijke onderwerpen aanpakken. En dan heb je nog intellectuele verhalen, zoals er nu een voor mij ligt: Chagall in Rusland van Joann Sfar.
Persoonlijk ben ik een fan van Sfar, en zijn Zwarte Olijven en De Kat van de Rabbijn vind ik verplichte kost voor elke stripliefhebber. Zijn meer populaire reeksen, zoals Kleine Vampier, Grote Vampier en alles van Donjon, kunnen ook voor heel wat leesplezier zorgen. Dat plezier vinden we helaas niet terug in zijn strip over de joods-Russische schilder Chagall.
Het pleit voor de striptekenaar dat hij geen saaie biografie heeft gemaakt van deze eigenzinnige schilder (het boek had dan ook dikker moeten zijn, Chagall werd 97 jaar). Maar dit van de hak op de tak springende verhaal biedt toch ook niet veel houvast. Mij lijkt het dat je al een echte kenner van Chagall en zijn werk moet zijn, om dit album te kunnen appreciëren. En dat is toch een beetje spijtig. De strip zou juist nieuwsgierigheid moeten opwekken naar het werk van deze hedendaagse meester, of toch tenminste boeiend op zijn eigen verdienste moeten zijn. Nu lijkt het me eerder een album dat op de koffietafel van snobs terechtkomt.
Sfar probeert ook wel iets van het extreme kleurgebruik van Chagall in zijn strip te brengen, maar terwijl de kleuren bij de schilderijen van Chagall van het doek lijken te springen, komen ze in de strip eerder flets over. De bladspiegel van telkens 6 vierkante prentjes op een plaat, lijkt me ook erg traditioneel voor de weergave van het leven van een experimentele schilder die beïnvloed werd door het surrealisme, expressionisme, kubisme en fauvisme.
Ik bewonder Sfar voor zijn lef om te experimenteren en niet de platgetreden paden van gemakkelijk succes te volgen. Maar als hij misschiet, mogen we het ook wel zeggen. Volgende keer beter, dan maar.
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.