Covertekst
Ze zijn met z'n zevenen. Zeven piepjonge piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog de opdracht krijgen Berlijn te bombarderen met hun bommenwerper S-Snowwhite. De Vlaamse auteur Marvano (Dallas Barr, De Eeuwige Oorlog) verdiepte zich in hun leven en maakte er een goed gedocumenteerde trilogie over.
Het eerste album beschrijft hoe honderden jongens elke nacht achter de stuurknuppel van hun viermotorige bommenwerper kruipen en blindelings naar vijandelijke kampen vliegen. Ze leven met het besef dat iedere vlucht hun laatste kan zijn, en moeten telkenmale landen in wat lijkt op 'een bord erwtensoep'. Ik weet nu waarom vogels 's morgens zingen, zegt een van hen; 'Omdat ze de nacht overleefd hebben'.
Marvano trok onder meer naar Elvington, ten noorden van Londen, waar veteranen meehielpen aan de restauratie van een luchtmachtbasis uit de Tweede Wereldoorlog. Opvallend is dat het eerste Berlijn-deel in 1993 verscheen onder de naam 'De zeven dwergen'. Maar terwijl het bedoeld was als een one-shot, werd de herdruk uit 2007 onmiddellijk gevolgd door twee nieuwe delen, getiteld Reinhard de Vos en Twee Koningskinderen. In het slotdeel, dat 65 jaar na het eerste album speelt, gaat een Brit, met het testament van zijn vader als leidraad, naar een vergeten dorpje in de Elzas op zoek naar een onbekende met de bijnaam 'Le prince Russe'. De inwoners leiden hem uiteindelijk naar Berlijn in de nacht van 13 augustus 1961. Een vijfenzestigjarige geschiedenis ontrafelt zich ...
Berlijn is Marvano's antwoord op het opportunisme en politiek-correcte denken, de lafheid, het egoïsme en de hypocrisie. Berlijn ontneemt je de adem, drukt je met je neus op de feiten.
Opmerking uitgave
met krantenbon 15 november 2008