stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Robbedoes en Kwabbernoot

7.53/10 #3283
55 stemmen Enkel strips met minimaal 10 stemmen krijgen een rangschikking

De inhoud van deze strip wordt gebundeld in volgende strips:

INT 13 1981-1983
Scenario Tome
Tekeningen Janry
Kleuren Béatrice Studio Léonardo
Uitgever(s) Dupuis
Collectie De Morgen Stripcollectie nr. 11
Jaar 2008
Pagina's 48
ISBN 9789089690074
Barcode 9789089690074
Kaft Hardcover
  Kleur
Taal Nederlands

Covertekst

Het album dat u voor zich heeft, is uiteraard niet het eerste Robbedoes en Kwabbernoot-album. Het is wel het eerste album van het dynamische duo Tome en Janry dat de bekende piccolo hiermee een eerste aftrap gaf richting een uitermate succesvolle opvallende facelift.

Met het verhaal 'Virus', over een onderzoekslaboratorium dat op de Zuidpool levensgevaarlijke virussen opslaat, werd Kwabbernoots positie als journalist-fotograaf aangewend om, Kuifjegewijs, de helden steeds vaker te situeren in verre oorden als Moskou, New York, Australië of de Stille Oceaan. Zelfs grootmeester Franquin, die Robbedoes jaren eerder zulk een ongeziene populariteit had bezorgd, was erg in zijn nopjes omtrent hun aanpak.

Maar Tome en Janry wilden meer dan een wat volwassener scenario en dialoog. Ze wilden Robbedoes herscheppen naar het beeld dat ze van hem als kind hadden, gecombineerd met hun eigen visie.
Jaren na 'Virus', toen het vertrouwen van de lezer eenmaal herwonnen was en zelfs een nieuw publiek was aangeboord, kregen ze groen licht om een heuse stijlbreuk toe te passen. De passage in hun contract waarin was vastgelegd dat ze de reeks inhoudelijk niet te veel mochten veranderen, werd daarvoor geschrapt. Het bij hun aanstelling opgelegde verzoek van de uitgever om zo dicht mogelijk Franquins stijl te benaderen, werd teniet gedaan. In 1995 lieten ze Robbedoes zijn eerste echte romance beleven in Luna Fatale, maar dat is niets in vergelijking met wat komen zal. Vanaf 'Als in een droom', oftewel dertien albums na 'Virus', kreeg de reeks een moderner, realistischer en volwassener uiterlijk, een swingendere grafische lijn en opmerkelijke camerastandpunten.

Misschien is Robbedoes wel de enige Belgische stripheld die visueel, grafisch en verhaalkundig met zijn tijd is meegegaan.

Opmerking uitgave

met krantenbon 22 november 2008

Deze strip in uw collectie:
In bezit
Gelezen
In verlanglijst