blog

Avatar Michael
19
Ik heb een blog ontdekt over Andreas op
http://andreas-martens.skynetblogs.be
Geplaatst op 19/06/2007 Citeren
Avatar
Michael
Geplaatst op 19/06/2007
Crew
Avatar Veter
7841
Interessant, en kan gerust op de linkpagina denk ik. :)
Geplaatst op 19/06/2007 Citeren
Avatar
Veter
Geplaatst op 19/06/2007
Sorry. Ik ben een beetje dom en loop achter.
Wat is een blog?
Geplaatst op 22/08/2007 Citeren
Avatar
Hans Bekker
Geplaatst op 22/08/2007
Crew
Avatar Surya
13261
Een soort online "dagboek" waar de blogger zijn bedenkingen en ontdekkingen met de wereld deelt.
Geplaatst op 23/08/2007 Citeren
Avatar
Surya
Geplaatst op 23/08/2007
Surya,

Zoals jij het zegt gaat het om persoonlijke ontboezingen; men schrijft over zichzelf. Maar hier is sprake van een blog over Andreas, dus iemand die niet over zichzelf schrijft.
Geplaatst op 23/08/2007 Citeren
Avatar
Hans Bekker
Geplaatst op 23/08/2007
Crew
Avatar Surya
13261
Oh, een blog kan ook over iemand anders gaan, of over een hobby. In dat geval gaat is het meestal gewoon een licht dat de auteur op dat onderwerp schijnt.
Geplaatst op 23/08/2007 Citeren
Avatar
Surya
Geplaatst op 23/08/2007
Avatar Michael
19
Sorry, ben een tijdje weg geweest. Ik had manga ontdekt en heb nogal wat zitten lezen, de laatste tijd. Death Note, Bleach, Naruto, Detective Conan....

Maar goed, back to business:

"blog" is een afko van 'weblog", en een "weblog" is een logboek dat je bijhoudt op het web.

Op wikipedia vind je een nogal platte definitie van logboek:
"Een logboek is een boekwerk waarin gebeurtenissen worden bijgehouden."


Da's nogal algemeen, maar gelukkig verduidelijken ze het met:

"Oorspronkelijk was een logboek het verslag aan boord van een schip waarin de metingen van de log werden bijgehouden, en een log was het instrument om de snelheid te meten. Later werden in het logboek alle gebeurtenissen vermeld die van enig belang waren; het wordt ook (scheeps)journaal, dagboek of dagregister genoemd."


Logboeken werden op de duur ook buiten de scheepsvaart gebruikt:
Behalve in de scheepvaart wordt het woord logboek thans ook elders gebruikt: in de wetenschap, persoonlijke logboeken (een dagboek is in feite een vorm van een logboek), onderhoudslogboeken (bij voorbeeld het onderhoudsboekje voor de auto), handloop-logboeken (runner's log) waarin de loper allerlei informatie over de training kan opschrijven en logboeken op het web (weblogs). Ook het vastleggen van gebeurtenissen en events van geautomatiseerde systemen wordt loggen genoemd.


Maar dat is allemaal veel gepraat maar zegt weinig over waarom iemand zo'n ding zou bijhouden.
De reden is deze:

Het algemene doel van een logboek is dat later teruggelezen kan worden wat er precies gebeurd is op een bepaald moment. Op het moment van opschrijven is dus nog niet bekend wat men later terug wil lezen. Het is dus van groot belang dat alle details in het logboek terecht komen, zodat men later niets mist. Ook is het van belang dat de vastleggingen in een logboek authentiek zijn. De gegevens mogen niet verwijderd of ongecontroleerd gemuteerd worden.


In de informatica ontstond dan dit:

In de informatica is loganalyse een belangrijk instrument om de oorzaak en samenhang van gebeurtenissen te kunnen vaststellen. Daarbij vindt onder meer correlatie van gegevens uit verschillende logbestanden plaats


Het grappige is dus dat die ingang van de wikipedia met geen woord rept over een blog, terwijl dat tegenwoordig de meest verspreide vorm van logboek is.

Een "weblog" was dus als "logboek op het web" een manier om gebeurtenissen bij te houden, die desnoods dagelijks werden aangevuld.
Je merkt dat oa doordat in een weblog de invoer chronologisch is ingevoerd: wie een blog bijhoudt, kan berichten invoeren, en als een lezer naar de blog gaat, dan is het eerste bericht dat hij ziet altijd het laatste dat werd ingevoerd.

Maar verder heeft een blog eigenlijk weinig gemeenschappelijk met een logboek of met het idee dat het een "dagboek" is.

Een blog is in werkelijkheid een semi-automatische invoer van gegevens op een website.
Allerlei bedrijven bieden een gratis dienst aan om blogs bij te houden, en ze bieden daarbij allerlei hulpmiddeltjes aan: bijv. indexeringsmogelijkheden op titel of datum van de blog; of je kunt "tags" toevoegen, zodat je blogs die dezelfde thema's behandelen gemakkelijk terug kunt vinden, enz.
Als je die extra services goed gebruikt, kan de bezoeker van een blog de informatie erop even gemakkelijk terugvinden als op een goed georganiseerde website.
Het verschil is echter, dat al die ordeningsmogelijkheden automatisch worden uitgevoerd, terwijl dat voor een echte website doorgaans heel wat moeite kost.
Wie een website wil opstellen, moet doorgaans het een en ander afweten van html-codes, terwijl dat bij een blog niet echt nodig is. Het helpt natuurlijk wel, maar als je niet het een en ander van ftp-en afweet, zul je altijd veel moeite hebben om je eigen website te maken (tenzij je dure programma's gebruikt).

Mijn idee is dat een blog eigenlijk een website is die kan worden bijgehouden door mensen die geen websites kunnen maken.

Zeggen dat een "blog" een "dagboek op internet" is, doet de waarheid eigenlijk zwaar geweld aan.
De echte "dagboeken op internet" zijn ook zowat de saaiste blogs die er zijn.
Geplaatst op 05/04/2009 Citeren
Avatar
Michael
Geplaatst op 05/04/2009