stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Freak School 1

Avatar fluiten
7746
Een manga-achtige strip die gaat over een school die superhelden wil opleiden? Je hebt zo van die momenten in het leven dat je voor alles moet openstaan.

Chance D'Estaing, Xiong Mao Li en Wolfsschaduw zijn enkele van de leerlingen van het F.U.S.H. ofte de Faculteit van Universitaire Studies naar Heldendom. Met andere woorden: een school die opleidingen geeft om een populair held te worden maar in feite superhelden voortbrengt. Mensen met een gave krijgen hier de mogelijkheid om deze ten dienste te stellen van de mensheid. De gave zal vergroot worden en zodanig in banen geleid dat ze perfect zijn om dienst te doen als held onder de helden.
Superkrachten? Dan zitten ze bij Xiong Mao toch wel op het verkeerde spoor. Zij bezit namelijk geen enkele speciale kracht maar werd toch toegelaten na het ingangsexamen. De eerste test is het doden van een type-B monster. Krachtig maar toch weer niet te krachtig. Maar wat als er een fout opgetreden is en het type-B monster een type-A monster is?Even kort door de bocht: het is mijn ding niet. De hoofdrolspelers krijgen te vaak manga-allures, iets wat Florent Maudoux zeker beoogt, maar laat dit genre aan de Japanse specialisten over en laat ons het betere Europese genre in ere houden. Freak School behoort tot het pulp van het manga-genre. Met andere woorden: er zijn al heel wat van deze minderwaardige strips aan de man gebracht door Japanse tekenaars die het goed menen en de Japanse markt kunnen bekoren. Maar de Vlaming/Nederlander is net iets beter gewoon. De Franse markt wordt ook overrompeld door het mindere manga-genre, als ik me zo mag uitdrukken, en daar bestaat zeker een afzetmarkt voor, maar eens je iets te Noorden van dit land gaat dan is enige aanpassing aan te raden. Velen hebben het geprobeerd maar nog meer zijn er gefaald.

Freak School is dus een aardige poging om het Japanse genre te ver-Europesen maar of we daar op zaten te wachten is sterk de vraag.

Persoonlijk heb ik het wel gehad met deze strip. Na de volle 72 pagina's te hebben doorworsteld waren er wel momenten dat het gevoel dat er verbetering in zat een feit was maar enkele pagina's later was deze hoop weer gesmolten als sneeuw voor de zon. Er zal wel een publiek zijn voor Freak School maar deze zal bezuiden ons te zoeken zijn. Bij één van de volgende Centrale Boekhandels verwacht ik deze strip terug te vinden tussen andere reeksen van DDB. Jammer want DDB heeft veel meer in zijn marge. Kijk maar naar al die andere prachtige reeksen.

Geplaatst op 02/05/2014 Citeren
Avatar
fluiten
Geplaatst op 02/05/2014
Ik vind juist dat Freaks School de meer naar het infantiele reguliere manga overstijgd.

Geplaatst op 17/05/2018 Citeren
Avatar
nlstripper
Geplaatst op 17/05/2018