stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Strips archiveren

Avatar GvdB86
2
Hallo,
Een jaar geleden ben ik gestart met het verzamelen van voetbalstrips, nadat ik een paar exemplaren op de zolder van mijn ouderlijk huis heb teruggevonden. Inmiddels is een het hele verzameling geworden, waaronder:
De wondersloffen van Sjakie, Roel Dijkstra, Ronnie Hansen, Rob van de Rovers, Kick Wilstra (ook Franse edities), Vincent Larcher, Boing, Voetbal Classics etc etc! Alles is eerste druk (enkele in orginele seal) en in minimaal een zeer goede staat! Om ze goed te kunnen bewaren heb ik ze nu allemaal apart in striphoesjes zitten en per serie opgeslagen in een goedkope plastic box waarin de strips op elkaar liggen! Staan in deze boxen is geen optie i.v.m. doorzakken.
Ik vraag mezelf eerlijk gezegd af of dit de juiste manier is om mijn (voornamelijk softcover) strips zorgvuldig te kunnen bewaren. Ook zou ik willen weten of ik steunplaten nodig heb voor in de hoesjes en of de strips moeten staan of op elkaar mogen liggen. Indien de strips moeten staan hoor ik graag of iemand hier ideëen voor heeft! Ik heb nu de smalle Billy kasten van Ikea op het oog.
Hopelijk kunnen jullie er mede voor zorgen dat mijn strips in de staat blijven zoals ze nu zijn!
Alvast dank voor de reactie!
Groet,
Gerwin
Geplaatst op 23/02/2019 Citeren
Avatar
GvdB86
Geplaatst op 23/02/2019
Avatar Surya
12629
Het beste is ze gewoon bij 't papier zetten als ze komen ophalen.

Grapje natuurlijk :) Ik denk dat vertikaal in kasten het beste is, bij voorkeur met niet te brede vakken, anders krijg je ook zijdelings doorzakken. Ik heb ze in kasten vertikaal met vakken van 50cm en dat is duidelijk wat teveel als het enkel SC is. De helft daarvan lijkt me ideaal, maar dat is maar een inschatting.
Geplaatst op 24/02/2019 Citeren
Avatar
Surya
Geplaatst op 24/02/2019
Avatar Iyo74
6514
Hallo Gerwin,

Ook ik hou m'n strips vertikaal bij in een kast. De schappen zijn zo'n 35cm breed. Problemen met verbuigen of doorzakken heb ik niet, onder meer omdat alles netjes vol zit. :-)
Erg belangrijk is wel dat de strips niet rechtstreeks worden blootgesteld aan zonlicht omdat dan snel verkleuring optreedt!
Geplaatst op 25/02/2019 Citeren
Avatar
Iyo74
Geplaatst op 25/02/2019
Avatar GvdB86
2
Bedankt allebei voor jullie reacties. Dan ga ik denk ik voor de smallere Billy kasten van Ikea. Deze zijn ±35 cm breed. Is het volgens jullie ook nog nodig om backboards/achterkarton te plaatsen in de hoesjes bij de softcovers? De kasten met strips komen in een donkere (zonder ramen) kamer te staan waar het licht automatisch aangaat zodra de deur opent. Van zonlicht ga ik dus gelukkig geen last hebben.
Geplaatst op 25/02/2019 Citeren
Avatar
GvdB86
Geplaatst op 25/02/2019
Avatar Surya
12629
Zelf koop ik vooral mijn strips om te lezen. Ze in topconditie houden is niet mijn hoogste prioriteit en daar heb ik dus ook niet zo veel ervaring mee.
Geplaatst op 25/02/2019 Citeren
Avatar
Surya
Geplaatst op 25/02/2019
Avatar Iyo74
6514
Ook ik koop m'n strips om te lezen, dusben allesbehalve een specialist. Doorzakken zie ik m'n strips zelden doen. Hier en daar een karton tussen plaatsen achteraan, zal zeker geen kwaad kunnen. Waarschijnlijk is dat bij sommige oudere reeksen meer nodig dan bij nieuwere omdat de rug soms iets dikker is door de lijm en/of omdat die in gelezen staat soms een beetje naar voren gebogen is. Enfin, zo sterk heb ik het nu ook weer niet bestudeerd. Ik denk dat je dat best en snel zal zien eens de strips in de kast staan.
Geplaatst op 26/02/2019 Citeren
Avatar
Iyo74
Geplaatst op 26/02/2019
Avatar Surya
12629
Origineel geplaatst door Iyo74
sommige oudere reeksen meer nodig dan bij nieuwere omdat de rug soms iets dikker is door de lijm

Hier ben je duidelijk over Arboris strips bezig. Ik heb het probleem nergens meer dan bij hun strips
Geplaatst op 12/03/2019 Citeren
Avatar
Surya
Geplaatst op 12/03/2019