stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Enemy Ace: War Idyll

https://i.imgur.com/SaHAGuI.png

‘If any question why we died.
Tell them because our fathers lied.’

Dit schreef Kipling in 1915 toen hij hoorde dat zijn zoon, die aan het westfront vocht, vermist werd. Kipling weet in deze twee zinnen de kern van de oorzaak van niet alleen de Eerste Wereldoorlog, maar van alle oorlogen te vangen. Elk hoofdstuk uit ‘Enemy Ace’ begint met een citaat die gaat over deze verschrikkelijke oorlog.

Toen ik dit album voor het eerst opensloeg was ik zo onder de indruk van de illustraties dat ik er even stil van werd. En 20 jaar nadat ik ‘Enemy Ace’ voor het eerst gelezen had emotioneren me de tekeningen nog steeds. George Pratt, die naast de illustraties ook het verhaal heeft geschreven, stopt zoveel emotie in elke tekening dat het haast lijkt of ze in het heetst van de strijd door een soldaat aan het front gemaakt zijn. De actie spat van de pagina’s af zonder dat er sprake is van verheerlijking van geweld of sensatiebelustheid. Het zijn haast geen illustraties meer, maar ware schilderijen. Ik vind het razend knap dat Pratt zoveel spontaniteit in de tekeningen weet te stoppen en dat ze toch nergens slordig of onduidelijk worden.

https://i.imgur.com/9YbA3fg.png

Het verhaal gaat over een journalist die een Duitse Eerste Wereldoorlog veteraan interviewt voor een reportage over de allereerste gevechtspiloten. Langzaam komt de journalist, die zelf een Vietnam veteraan is, er achter dat in basis elke oorlog hetzelfde is. Elke oorlog begint zoals Kipling zo mooi beschreef en het resultaat is, afgezien van de herverdeling van land, elke keer hetzelfde. We weten het allemaal, maar het is altijd anders, moeilijker en aangrijpender voor de soldaten die de verschrikkingen hebben moeten doormaken. Toch heeft ‘Enemy Ace’ niet het cynisme van de grafische novellen van Tardi, de Franse autoriteit op het Eerste Wereldoorlog gebied in stripland.

‘Enemy Ace’ is zonder twijfel de beste Amerikaanse comic, of eigenlijk is het een grafische novelle op comic formaat, die ik tot nu toe gelezen heb.

https://i.imgur.com/huVo41M.png
Geplaatst op 20/12/2019 Citeren
Avatar
Anne-Marie123
Geplaatst op 20/12/2019