Het beest

Avatar Pjotr.m
13
Het Beest - Deel 1

In Franstalig België had men blijkbaar al eerder het geluk om met het beest kennis te mogen maken in een 8-delige bijlage van het stripblad “ Spirou”. Maar niet getreurd met een klein beetje vertraging is langstaart dus nu ook binnen ons bereik gekomen.

Samen met de Flagada van Degotte is de marsipulami van Franquin toch één van de stripdieren die het meest tot de verbeelding spreken. De marsipulami met zijn zwarte stippen is van deze twee zeker het populairste gele oer-stripbeest vanwege zijn verbondenheid met de klassieke topreeks Robbedoes en Kwabbernoot. Hierin konden we al in 1952 lezen dat Robbedoes en Kwabbernoot naar Palombia afreisden om in de buurt van de ‘Sombrero-vulkaan’ een marsipulami te gaan vangen. Van toen af is het dier onafscheidelijk geworden en mochten we kennismaken met zijn scherpzinnigheid en zijn wispelturig karakter.

Net als bij de spin-off van Robbedoes, waarin we de ‘jonge jaren’ van onze striphelden leren kennen, lijkt dit bijna vierkante prachtboek, dat nu werd uitgegeven, ons een inzicht te willen geven in de beginjaren van “het beest”.

Hoewel dit verhaal speelt in 1955 en het dus waarschijnlijk gaat over een familielid van de marsipulami van Robbedoes wordt je vanaf de proloog volledig in het verhaal getrokken. Pas op pagina 155 moet je het noodgedwongen loslaten. Wachtend op meer!

In het boek komen we te weten hoe het eigenaardig dier, dat met moeite een mislukte dierensmokkel overleeft, terecht komt in de wereld van Franz, - of is het François ? - , die samen met zijn moeder met de nasleep van de tweede wereldoorlog wordt geconfronteerd.

Het scenario van Zidrou brengt ons een vertederend verhaal vol menselijke emoties, van repressie en gemenigheid, van (dieren)liefde en hoop, maar ook boordevol humor met een Belgisch knipoog.
Frank schetst in zijn eigen zachte stijl, met zijn onmiskenbare liefde voor dieren, op meesterlijke wijze opnieuw een ‘zoo’, ditmaal beheerd door de jonge Franz, en andermaal bedreigt door de omstandigheden waardoor de dieren als slachtoffer van de situatie worden afgevoerd, langstaart incluis.

Kortom dit is een topper van een strip die zeker hoog zal scoren in de lezers-klassementen. Een boek dat je met plezier zal herlezen en dat je ook gewoon even als kijkboek kan gebruiken vanwege het prachtige tekenwerk waarvan ettelijke platen blinken als pareltjes.

En dan moet er nog een deel 2 komen.

Pjotr. 12-2020
Geplaatst op 09/12/2020 Citeren
Avatar
Pjotr.m
Geplaatst op 09/12/2020
Avatar $tripofiel
3195
Lang geleden dat ik zo nog in een boek werd gezogen én in een ruk heb uitgelezen!

Even een citaat ophalen van onze befaamde scenariste:
Origineel geplaatst door witam
In het kort: smaakt naar meer.
Geplaatst op 10/12/2020 Citeren
Avatar
$tripofiel
Geplaatst op 10/12/2020
Avatar woelfie
3555
Ik heb een abonnement op Spirou hebdo, en dit album was eerst daarin "voorgepubliceerd" in 8 individuele bijlagen.
Het was dus elke week weer frustratie omdat je pas de volgende week kon verder lezen.
Zeer mooi verhaal.
Geplaatst op 10/12/2020 Citeren
Avatar
woelfie
Geplaatst op 10/12/2020
Avatar Kees57
1
Voor mij is dit een absolute 10!! Het verhaal heeft maar één nadeel: het wachten op deel 2. Wederom een ijzersterk scenario van Zidrou en ook het tekenwerk van Frank Pé is schitterend. de tekenstijl sluit goed aan bij de periode waarin het verhaal zich afspeelt, zo net na de 2e Wereldoorlog.
Geplaatst op 16/12/2020 Citeren
Avatar
Kees57
Geplaatst op 16/12/2020