Het Verzet - Delen 1 tem 4

Avatar Pjotr.m
13
Het verzet – Delen 1 tem 4

De tweede wereldoorlog is en blijft een onuitputtelijke bron voor inspiratie in de stripwereld.
De wereldbrand wordt er in al zijn facetten belicht. Een ervan ‘het verzet’ vormt hier het decor van een ongelooflijk verhaal.

In deze reeks nemen Derrien en Plumail ons mee naar het bezette Parijs tussen 1940 en 1944.
Het vertelt het verhaal van Sonja, André en Louis. Hun levens zijn verbonden, hun wegen lopen door elkaar en op de raakpunten ervan ontspint zich een drama.

Sonia en André zijn een koppel. Hun toevallige kennis Louis die zich in het begin van de oorlog een Peugeot 402 ‘eclypse’ kan veroorloven en nooit verlegen zit om brandstof rijdt hen voor de vluchtende menigte uit via het platteland naar Bretagne. Daar scheiden hun wegen voor het eerst. André gaat naar Engeland om daar de Franse troepen te vervoegen. Hij wordt opgeleid tot geheim agent. Sonia keert terug naar Parijs en vindt een job bij de Commandant van de stad, kolonel Otto Schneider, die haar welgezind is. Voor Louis is het een vakantie en hij rijdt verder naar Bordeaux om zijn ‘zwarte handel’ verder te zetten.

Dankzij haar job bij de Kommandatur kan Sonja perfect een dubbelleven leiden als communistische verzetsstrijdster Marianne. Wanneer ze Louis terug ontmoet begint ze met hem een affaire die stopt wanneer André terug ten tonele verschijnt.

Wanneer haar werkgever, Kolonel Schneider, door terroristen van het verzet wordt vermoord moet Sonja op haar tellen passen. Onder de naam Simone begint ze daarom een nieuw dubbelleven ten dienste van het verzet. Ze wordt ook het boegbeeld van ‘Het bulletin van Marianne’. Door het afgedwongen verraad van de gevangen André wordt ze uiteindelijk ontmaskert en opgepakt. Ze wordt gedeporteerd. De rivaliteit tussen haar 2 mannen, André en Louis zorgt voor een dramatische slotscene.

Mij gaf de reeks de indruk dat men een ongelooflijk scenario te geforceerd in 4 delen had willen steken. Het is allemaal een beetje te simplistische maar doordat de lezer van de ene flash back naar de andere flash forward wordt geloodst wordt het allemaal wat ingewikkelder gemaakt. Men heeft te veel moeite gedaan om het zo “filmisch” mogelijke te maken waardoor de strip aan rechtlijnigheid verliest. Sommigen zullen dit misschien als een pluspunt beschouwen maar er zijn betere voorbeelden van deze techniek.

Het was wel een onderhoudend verhaal dat ik met plezier heb gelezen maar voor mij het is zeker geen topper. Het voordeel is wel dat Dark Dragon deze vertalingen met regelmaat van een klok en binnen een tijdspanne van enkele maanden laat verschijnen zodat je de reeks snel in zijn volledigheid kan lezen.


Pjotr. 12-2020
Geplaatst op 27/12/2020 Citeren
Avatar
Pjotr.m
Geplaatst op 27/12/2020