Heartstopper

'Uit de kast komen' betekent (te) vaak dat je heel wat pestgedrag op je ziet afkomen. Als Charlie dan ook nog verliefd wordt op een stoere rugbyspeler, Nick, lijkt hij wel om problemen te vragen. Vrienden worden, dat zit er zeker in, maar kan er ook meer? Na het bekijken van de vlog van Alice Oseman (24'42'';2019) was ik meer dan nieuwsgierig. Haar webcomic werd na een kickstart van 60000 pond tot haar verbazing toch gepubliceerd. Tweeduizend exemplaren zelfs. Geen kleur, simpel getekend. Het verhaal primeert.

De 'stripwereld' heeft hier toch wel een kans laten liggen. Leesboeken uitgever Van Goor zorgde dan maar mee voor het verdere, enorme succes. Onze jeugd, young adults (YA), leest dus toch nog! En wij dus ook. Al moest ik toch even de letters van LHBTIQ+ bestuderen: L= lesbisch, H= homo, B= biseksueel, T= transgender, I= intersekse, Q= queer en de + staat voor alle andere mogelijkheden. We maken een intieme, warme vriendschap mee en we merken dat Nick durft twijfelen. Hij is echt in de war en als lezer zit je mee te hopen op een goede afloop. Maar uit de kast komen is best wel ingewikkeld. Hoe breng je familie op de hoogte en moet dat trouwens wel? Ook andere onderwerpen (zelfverwonding, eetstoornissen, dwanggedachten) gaat Alice Oseman niet uit de weg. Mogelijke oplossingen worden besproken.

Een teder, hartverwarmend soms wat naïef verhaal, dat je onmogelijk kan wegleggen. Een YA graphic novel die ook door Netflix opgemerkt werd. Reeds 8 afleveringen met als regisseur Euros Lyn. Over diversiteit gesproken, al zal het leven ongetwijfeld nog voor de nodige verrassingen zorgen. Of geloven wij, net zoals Charlie, Nick en hun vrienden, volop terug in de toekomst?

Alice Oseman schreef in 2014 'Solitaire' met in de hoofdrol Tori Spring, de zus van Charlie. Onze twee tortelduifjes, Charlie en Nick, hebben hier eerder een bijrol. Alice weet haar boeken perfect te verbinden en weet de jeugd te raken!
Geplaatst op 19/11/2022 Citeren
Avatar
Thorgal57
Geplaatst op 19/11/2022