Tanâtos - Delen 1 tem 4

Avatar Pjotr.m
31
Tanâtos - Delen 1 tem 4 –
Het Bloedige jaar – De dag van de chaos – Het mysterie van de Lusitania – Parijs onder vuur
Didier Convard - Jean Yves Delitte.

Ik kocht deze 4 delen onlangs op een stripbeurs. De voormalige eigenaar beloofde mij dat ik er veel plezier aan zou beleven. En hij had niet gelogen.

Deze reeks die dateert uit 2007 – 2011 houd je in zijn greep vanaf de eerste bladzijde. Dat scenarist Didier Convard soms wel eens iets met apocalyptische situaties heeft en al eens slechteriken ten tonele brengt wisten we, maar in deze reeks staat een extreme schurk centraal, niet in een toekomstige wereld, zoals bijvoorbeeld bij ‘Sneeuw’, maar in een periode startend aan de vooravond van de eerste werelddoorlog. Dit maakt het verhaal voor wie een beetje geïnteresseerd is in de moderne geschiedenis extra leuk. Het verhaal is doorspekt met voorpagina’s van de historische kranten, die ons op de hoogte houden van een ‘verdraaide wereldgeschiedenis’ Het verhaal heeft hierdoor wat van de stijl van de recentere reeks ‘UUR U’.
De reclameboodschappen op de krantenpagina’s verbergen trouwens hier en daar een grappig knipoogje van de scenarist naar promotie voor zijn eerder werk maar ook voor stripwinkel Alex (deel 3 pag. 10 – zie ook rubriek Weetjes/Fouten)

Hoofdfiguur in de reeks is Tanâtos, bij de oude Grieken de verpersoonlijking van de dood, die hier als leider van een ondergrondse beweging, alles uit de kast haalt om de mensheid te straffen en Frankrijk in het bijzonder, tot de ondergang te brengen. Wat zijn drijfveer hiervoor is, is niet helemaal duidelijk maar hij trekt alle registers open om een oorlog in Europa te veroorzaken en de grootkapitalisten, wapen- en andere industriëlen voor zijn kar te spannen en ondertussen een superwapen te ontwikkelen om de wereld in brand te steken.

Tanâtos is een meester in vermommingen en kan zonder problemen de plaats innemen van vooraanstaande figuren om op die manier de geschiedenis naar zijn hand te zetten. Verder heeft hij met zijn organisatie fanatische voertuigen ontwikkeld die hun tijd ver vooruit zijn. Bij het tekenen van vliegende vleugels, helikopters, duikboten en luchtschepen komt de technische virtuositeit van tekenaar Jean Yves Delitte aan bod. Delitte is blijkbaar niet enkel een specialist in de maritieme geschiedenis maar weet ook deze futuristische tuigen met gedetailleerde precisie neer te zetten. De albums slagen er door hun zwarte opmaak en hun overvloedige bruine tinten trouwens precies in om de juiste sfeer te scheppen.

De antagonisten in het verhaal zijn politie-inspecteur Bernin, de detective Louis Victor en assistente Melanie van het detectivebureau Fiat Lux. Zij proberen op alle manieren de plannen van Tanâtos te verhinderen. De booswicht is echter zeer scherpzinnig en in dit imponerend en meedogenloos verhaal vallen dan ook veel slachtoffers en blijken de wendingen helemaal niet vanzelfsprekend.

Het verhaal blijft wel spannend tot de laatste bladzijden waar enkele paginagrote illustraties voor een apotheose zorgen.

Deze serie die geschiedenis combineert met een echte slechterik is niet te missen!


Pjotr 26-02-2023
Geplaatst op 27/02/2023 Citeren
Avatar
Pjotr.m
Geplaatst op 27/02/2023