Vergeten in Annam - Deel 1 en 2 – Giroud – Lax

Avatar Pjotr.m
70
Vergeten in Annam - Deel 1 en 2 – Giroud – Lax

Na het lezen van de ‘onzichtbare oorlog’ waarvan het scenario, deels geschreven werd door de inmiddels vijf jaar geleden overleden Frank Giroud, heb ik even teruggegrepen naar een ietwat ouder verhaal van zijn hand. Een strip die het herlezen dringend waard was: 'Vergeten in Annam'.

Deze duologie dateert van 1990 die destijds uitgegeven werd door Dupuis in de collectie ‘Vrije vlucht’ neemt ons mee op een meeslepende tocht door een stukje vergeten koloniale geschiedenis van Frankrijk.

Het verhaal gaat over gesneuvelde en vergeten soldaten uit Indochina. Een tijd en plaats die waarschijnlijk in Frankrijk aandacht verdient maar voor ons misschien wat ver van ons bed ligt. Toch werd deze strip destijds in het Nederlands vertaald en mag hij onze interesse opwekken.

Hier wordt de geschiedenis verteld van Franse verzetslui uit de 2e wereldoorlog, die gerekruteerd door het Franse leger in Annam, in het toenmalige ‘Indochina’ terecht kwamen.
Annam, gelegen in het midden van het huidige Vietnam, dat al sinds begin van de 19e eeuw een Frans protectoraat was moest nog van de laatste Japanners gezuiverd worden. Maar er heerste ook een streven naar onafhankelijkheid. Het noorden van Vietnam had zich immers onder leiding van de communistisch revolutionaire leider Hồ Chí Minh onafhankelijk verklaard, wat niet in goede aarde viel bij de Fransen.

Maar sommige Europese verzetsstrijders van eerste uur voelden wel sympathie voor de onderdrukte Vietnamezen. De ervaring in Indochina had hen overtuigd dat de oorlog onrechtvaardig was. Enkelen van hen deserteerden zelfs uit het leger om zich aan te sluiten bij de communistische strijders. Ze werden de ‘aanhangers’ genoemd. Hun geschiedenis werd echter in de doofpot gestoken. In deze strip halen Giroud en Lax deze geschiedenis terug naar boven.

Het verhaal draait om de journalist Nicolas Valone die na het zien van beelden van de repatriëring van de stoffelijke overschotten van soldaten die door het Vietnamese bewind werden gedood gefascineerd raakt door het verhaal van Henri Joubert. Eén van die militairen die niet werden gerepatrieerd.
Hij vraagt zich af of Joubert ook een van die 'aanhangers' was en besluit hier een reportage over te maken. Hij start een onderzoek dat hem samen met de lezer langs alle personen voert die Henri gekend hebben. Tijdens dit onderzoek worden we geconfronteerd met een geheime tegenstander die er alles aan doet om het onderzoek en de reportage te dwarsbomen.

De personages in het verhaal zijn allemaal fictief behalve dat van Erwin Borchers. Die is effectief in 1935 vanuit Duitsland naar Frankrijk gevlucht om vervolgens dienst te nemen in het vreemdelingenlegioen om aan de Duitse bezetter te ontsnappen. Zo werd hij uiteindelijk gestationeerd ten noorden van Hanoi. Hier liep hij over naar de Viet Minh waar hij onder de naam Chiên de troepen mee aanvoerde… en er dus kennis maakte met het personage van Henri Joubert…

Een prachtig uitgewerkt scenario dus. Tijdens de omzwervingen van de journalist maken we via flashbacks en knappe realistische beelden van de hand van Lax kennis met zowel het actuele Vietnam als dat van het midden van de vorige eeuw.

Het verhaal van 'Vergeten in Annam' onthult een vergeten geschiedenis van Frankrijk, die zowel meedogenloos als ontroerend is. Het (her) lezen zeker waard!

Pjotr. 07-2023
Geplaatst op 21/07/2023 Citeren
Avatar
Pjotr.m
Geplaatst op 21/07/2023