The Tale of One Bad Rat

Avatar spock
3030
Ik val maar meteen met de deur in huis : wat een prachtig boek!

Ik kende het werk van Bryan Talbot enkel door zijn tekeningen uit The Sandman of Fables. Ooit heb ik eens in zijn Luther Arkwright strips gebladerd, en om de één of ander reden beslist dat die niks voor mij zijn. Daar zal ik op moeten terug komen, denk ik, als deze The Tale of One Bad Rat een referentie is.

Brian Talbot ging als kind heel vaak op vakantie in het Engelse Lake District.
Reeds lang wou hij een strip maken over dit prachtige natuurgebied. Zoekende naar een verhaal kwam hij uit bij Beatrix Potter, de vermaarde schrijfster en tekenares van de verhaaltjes over Peter Rabbit, die een groot deel van haar leven in dit gebied doorbracht, en met de opbrengst van haar boeken daar hele lappen grond kocht en er natuurgebied van maakte.

Beatrix Potter mocht als kind niet naar school en groeide bijna volledig geïsoleerd op in haar ouderlijk huis. Talbot vond dit heel naar voor Potter, maar ook wel intrigerend. Dit thema combineerde hij met een meisje dat hij eens in een metro station zag bedelen, en het geheel resulteerde in dit verhaal over kindermisbruik.
Aangezien het onderwerp kindermisbruik veel belangrijker is dan het Lake District of de Potter boeken, werd dit algauw het hoofdonderwerp van de strip.

Helen Potter is een meisje dat haar huis ontvlucht samen met haar rat. Na vele omzwervingen besluit ze naar het Lake District te gaan om daar de sfeer van de Beatrix Potter boeken, waar ze een groot fan van is, op te snuiven.
Uiteindelijk wordt ze opgenomen door een kinderloos echtpaar dat daar een café runt. In deze respectvolle omgeving kan Helen eindelijk beginnen te werken aan haar herstel. Dit resulteert in een confrontatie met haar ouders.

De strip bevat drie hoofdstukken : Helens dakloos bestaan in Londen, haar trip naar het platte land (Lake District) en haar verblijf daar en de verwerking van haar problemen. Ondanks het onderwerp, is het een heel mooi verhaal geworden, waar je als lezer nog eens iets bij voelt. Zeer sterk. En voor alle duidelijkheid : je hoeft niks te weten over Beatrix Potter en haar boeken om deze strip te kunnen volgen en waarderen.

De strip is ook bloedmooi getekend.
Ik was zo al een anglofiel, en fan van de weidse en uitgestrekte natuur van Groot-Brittannië (of de USA, maar dit doet hier verder niet terzake), maar als ik de tekeningen van Talbot zie in het derde hoofdstuk, dan heb ik direct zin om hier alles achter te laten en naar ginder te verhuizen.

Deze second edition HC uitgave van Dark Horse (mei 2010) is ook nog eens een prachtig uitgegeven boek, en bevat een uitgebreid nawoord van de auteur. Door zijn doorgedreven research is het een boek geworden die je over heel wat zaken doet nadenken en enorm realistisch en persoonlijk aanvoelt. Het is alvast een boek dat mensen van alle leeftijden kan aanspreken, stripliefhebber of niet. Ook straf is dat het boek in hulpcentra en scholen van verschillende landen als naslagwerk over kindermisbruik wordt gebruikt.

Ja, het is toch wel een ontdekking, deze One Bad Rat.
Ik zal de andere strips van Bryan Talbot eens van naderbij moeten bekijken.
En voor wie interesse heeft in deze strip : hij is pas vertaald (eindelijk) en uitgegeven door De Vliegende Hollander. (hint hint)
Voor mij is dit een klassieker.


Met dank aan Spirit en Koen.

Dark Horse : http://www.darkhorse.com/Books/16-792/The-Tale-of-One-Bad-Rat-HC
Preview : http://www.darkhorse.com/Books/Previews/16-792
Geplaatst op 03/05/2010 Citeren
Avatar
spock
Geplaatst op 03/05/2010
Avatar Surya
13050
Toen de vertaling uit kwam was ik van plan het eens te lezen, maar ik was dit boek helemaal vergeten. Onlangs een exemplaar uit de bib meegenomen, en ik moet me aansluiten bij de recensie: goed gerief. In het begin wist ik niet wat ik ervan moest denken, maar de manier waarop het verhaal evolueert kon me zeer bekoren. En het tekenwerk ook.
Geplaatst op 07/04/2021 Citeren
Avatar
Surya
Geplaatst op 07/04/2021