stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Familie Piraat 1 De schipbreukelingen


Familie Piraat is eigenlijk een tekenfilmreeks waarvan er 40 episodes zijn gemaakt. Parme ontwierp daarvoor de figuren en het decor. Nu volgt er dus een strip. Daarin krijgen we een nieuw verhaal voorgeschoteld, dus er wordt geen tekenfilm gerecycleerd tot een stripverhaal.

De tekenstijl van Parme is erg herkenbaar. Net zoals in Koning Snotneus zijn de lichaamsverhoudingen bij de meeste figuren nogal scheef getrokken, en ook het decor ziet er soms nogal wankel uit. Maar dit is dan ook geen serieus piratenverhaal, waardoor dit soort tekeningen perfect aansluiten bij de sfeer van het verhaal.

De setting is het gekende pirateneiland: “Schildpaddeneiland”. Maar daarmee is ook elke vergelijking met andere piratenstrips gemaakt. Op dit schildpaddeneiland is er namelijk een soort piratenmaatschappij opgericht. Piraat is een normaal beroep, de kinderen gaan naar de piratenschool, er wordt geshopt in de piratensupermarkt en gedronken uit schedels. Zit je tijdelijk zonder werk, dan kan je even langs gaan bij het enterbureau, een soort interimbureau voor piraten.

De hoofdrollen in deze reeks zijn weggelegd voor de familie Mac Rail: vader piraat Victor, zijn vrouw en de twee kinderen: dochter Scampi en zoon Kokkel en de huiskrokodil. Naast de familie Mac Rail woont de meer geslaagde piraat Irvin. Ze doen dan ook nogal hautain tegenover hun buren.
Victor zit in de problemen: zijn schip ligt aan de ketting omdat hij uitstaande schulden heeft, dus kan hij niet gaan werken. Omdat hij via het enterkantoor ook niet aan werk geraakt en toch voor zijn familie wil zorgen, verlaagt hij zich tot het ergste wat een echte piraat kan doen: strandrover worden. Hij laat samen met zijn bemanning een schip stranden. Helaas voor Victor blijkt het schip een slavenschip te zijn. De buit bestaat dan ook uit zwarte slaven. En laat slaven nu net iets zijn wat niet voorkomt in een echte piratenmaatschappij waar iedereen vrij is.
Victor weet niet wat hij met die slaven moet aanvangen en sluit ze op in een grot. Zijn buurman heeft alles gevolgd via zijn verrekijker en ’s anderendaags duiken er overal zwarte werkkrachten op. Terwijl Victor op zwart zaad zit, verdient Irvin massa’s geld met de verkoop van de slaven. Kan Victor zijn “buit” wel claimen zonder dat hij vervolgd wordt als strandrover? Of wegen zijn familiebanden sterker dan zijn drang naar geld, want zijn zoon en dochter sloten al vriendschap met enkele slaven!

Dit is een erg geestige kinderstrip, waar je als volwassene ook iets aan hebt. Zonder veel grote woorden te gebruiken, ontdekken de kinderen tussen de humor door ook enkele belangrijke levenslessen over grote thema’s als slavernij, maar ook over meer alledaagse thema’s als vriendschap en jaloezie!
Een aanrader om de kinderen ook eens iets anders dan de klassieke Vlaamse strips voor te schotelen!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.