stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

The Alliance of the Curious 1 The Alliance of The Curious


De Amerikaanse tak van de Franse uitgever Les Humanoïdes Associés brengt de laatste tijd erg veel mooie werken. De uitgeverij die door onder andere Druillet en Moebius is opgericht heeft een grote catalogus die Humanoids nu stuk voor stuk lijkt uit te brengen in het Engels. De vertalingen zijn zeer goed leesbaar en er is veel aandacht besteedt aan productiekwaliteit van de boeken. Een van de meest recente uitgaven van Humanoids is The Alliance of the Curious.

http://i1158.photobucket.com/albums/p614/MartinNL1/Reviews/Alliance2_zpsde18c885.jpg

Alliance of the Curious is een project dat geheel van de hand van Philippe Riche is. In het Frans verscheen het boek in twee delen, maar bij Humanoids zijn beide delen in één boek gebundeld. Riche vertelt ons een verhaal waarin drie handelaren in antiek samen een alliantie vormen om erachter te komen wat de inhoud van een relikwieënkastje betekent. De inhoud is namelijk een schedel, die na DNA onderzoek van een Neanderthaler blijkt te zijn. Bij de schedel was tevens een haar die ook van een Neanderthaler is, echter hoort deze haar niet bij de schedel, maar bij een tijdgenoot!

De schedel was in het bezit van een oude vrouw die net is overleden als gevolg van een hittegolf. Haar zoon, de "lemonade man", probeert de schedel terug te krijgen, maar wordt daarbij achterna gezeten door drie cocaïne dealende bitches. Zij willen hem dood hebben, maar waarom? Willen zij ook de schedel bemachtigen? Wie is de "lemonade man" eigenlijk? En wat komt de alliantie te weten over hun Neanderthaler tijdgenoot en de schedel?

Riche heeft het verhaald vlot geschreven en heeft een moderne tekenstijl. Misschien heeft zijn stijl wat weg van Cyril Bonin, maar dan wat verfijnder, minder karikaturaal en meer aandacht voor achtergronden. De wijze waarop Riche schaduwen tekent heb ik ook nog niet veel gezien. Het verhaal is mysterieus, heeft een vleugje humor en is al met al een zeer mooi pakket.

http://i1158.photobucket.com/albums/p614/MartinNL1/Reviews/Alliance1_zps69bff2db.jpg

Veel titels die in het Engels bij Humanoids verschijnen, zoals The Alliance of the Curious, hebben nog niet eerder een vertaling in het Nederlands gekregen, waardoor de uitgever ook zeker op het lijstje mag worden gezet om in de gaten te houden (voor degenen die niet erg bekwaam zijn in de Franse taal). Interessante titels zijn bijvoorbeeld Jihad (Igor Baranko), Paris Soirees (Philippe Petit-Roulet) en het binnenkort te verschijnen District 14, dat vorig jaar de prijs voor beste serie, op het Festival d'Angoulême, in ontvangst mocht nemen.Dit is een recensie van een gebruiker.