stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

De droom van Aziz 1 De droom van Aziz


Het verhaal: Aziz is een belg van Marokkaanse afkomst. In zijn bazaar valt hij plots dood neer. Zijn vrouw staat bij Jean-Pierre, die een kraam heeft op de markt, wat te flirten. Zijn zoon zit ondertussen een honderdtal kilometer verder te bellen naar de gsm van Aziz. Zonder gevolg, natuurlijk. Als de vrouw van Aziz thuiskomt ontdekt ze hem languit op de grond. De laatste wens van Aziz was de repatriƫring naar zijn geboortedorp in Marokko. Via de begrafenisondernemer komen ze erachter te weten dat hun verzekering die ze hadden afgesloten om deze kost te dekken onbestaande is. Als dan ook nog wijkagent zich moeit met dit hele gebeuren krijgen we er nog bevooroordeelde criticaster bovenop. Tot blijkt dat Aziz het geld voor der verzekering gebruikte om de ziekenkosten van zijn echtgenote te betalen.

Frank Adam is van alle markten thuis. Hij schrijft zowel fabels, romans, toneel, poƫzie en liederen en doet daar bovenop nog werk voor radio, opera en theater. Het verhaal 'De DROOM van AZIZ' is tot stand gekomen dankzij een project van 'Klein Verhaal vzw', met name 'O Parleur' in opdracht van het Brugs stadsbestuur. kleinVerhaal trok on tour door zeventien Brugse buurten op zoek naar verhalen die de eigenheid van Brugse wijken en hun bewoners weergeven. Frank Adam bewerkt deze authentieke verhalen uit die Brugse wijken tot een voorstelling. Aan de hand van al die materialen komt dan ook de filosofische vertelling 'De DROOM van AZIZ'.

In slechts 62 pagina's vertelt Adam in zijn roman een verhaal vol cultuurverschillen, mysteries en vooroordelen. Deze laatste worden in het verhaal ontkracht. Dertig korte hoofdstukjes zijn er nodig om het leven en vooral de dood van Aziz en de gevolgen daarvan te vertellen aan de lezer. Dit doet hij op een zeer simpele, voor iedereen toegankelijk manier.

De graphic Novel, waarvan hier sprake is tot stand gekomen met als basis de roman van Adams. 'Klein verhaal' en hier citeer ik even, 'organiseerde onder leiding van kunstenaar Anne de Loof een grafisch atelier in het Brugse Gentpoortkwartier waar buurtbewoners en kunstenaars experimenteerden met verschillende grafische technieken en waar gezocht werd naar een beeldende vertaling van de verelling 'de DROOM van AZIZ''.
Het is aan de hand van de resultaten van dit atelier dat er een selectie werd gemaakt om de tekst van Frank Adam te verweven met de geleverde tekeningen. Het sombere van het verhaal komt in zowat elke tekening naar boven. Het werken met voornamelijk zwart/wit, sombere en vaak schetsmatige tekeningen accentueren dit nog eens. Aangevuld met flarden uit het boek krijg je een aangrijpend verhaal maar tevens leer je de vooroordelen ten opzichte van deze mensen/geloof te relativeren. Niet alles is wat het lijkt.

Het is geen strip, geen boek maar een verhaal geworden, gebouwd rond tientallen kunstwerkjes. Elke tekenaar met zijn eigen stijl vormt dit boekje tot een uiterst knap geheel dat een prachtige uitgave als deze verantwoord. Uitgeverij Vrijdag, niet direct bekend voor zijn graphic novels heeft hiermee nogmaals bewezen dat ze pareltjes kunnen afleveren.

Of dit toegankelijk is voor het grote publiek is daarentegen twijfelachtig. Het behoort tot een prachtig genre met heel knappe illustraties, maar niet iedereen zal dit even goed kunnen smaken als ondergetekende. Ik wil niet denigrerend doen, maar de mensen met 'de betere' smaak zullen dit kleinood verorberen als was het hun laatste maaltijd.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.