stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Kuifje 8 De krabbe met de goudne skoar'n


In het mythische programma “In de gloria” trad er een vurige verdediger van het West-Vlaams naar voren. Hij kon het niet verdragen dat zo’n mooie taal altijd moest worden ondertiteld terwijl het Antwerps zo maar op de televisie kon. Gerrit Callewaert uit Bavikhove sprong waarschijnlijk een gat in de lucht toen hij vernam dat Belgisch bekendste reporter ook is overgeschakeld naar het West-Vlaams. Want geef maar toe: Kuifje is verschenen in alle wereldtalen, dus kon het West-Vlaams niet ontbreken! Meer nog: het gebruikte dialect is het Kortrijks, zo’n kleine tien kilometer van Bavikhove. Wij zijn het volk die geen verschil maakt tussen een “g” en een “h” en de “sch” is een onmogelijke klank voor ons. Natuurlijk moest er dan wel gekozen worden voor de krab met de gulden scharen.
Het verhaal is gekend. Om Jansen en Janssen te helpen, stelt Kuifje een onderzoek in naar de handel in vals geld. Het spoor leidt naar het vrachtschip “de Karaboudjan” waar we getuige zijn van een historische ontmoeting. Aan boord maakt Kuifje kennis met kapitein Haddock, een alcoholverslindende zeevaarder. Samen ontdekken ze een grootscheepse opiumhandel. De opium werd opgeslagen in conserven met krabetiketten.
Haddock is gekend voor zijn arsenaal aan vloeken, dus is het fantastisch om die “vertaald” te zien in je eigen dialect. Zo leert een mens nog eens iets bij!
Dit is een leuk hebbeding voor mensen uit de streek rond Kortrijk of voor echte Kuifje-verzamelaars. Iemand die gewoon wil genieten van het verhaal schaft zich beter de reguliere editie aan want dialect is en blijft toch vooral een gesproken taal, waardoor het soms moeilijk te lezen is. Ik moest soms ook eens enkele zinnen luidop lezen om te begrijpen wat er stond, gelukkig zit er ook een lexicon bij voor niet West-Vlamingen zodat die toch nog onze mooie taal onder de knie kunnen krijgen!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.