Recensie

Liefde in oorlogstijd 1 Rode revolutie


Liefde en oorlog; dat die 2 zaken hand in hand kunnen gaan, bewijzen Jack Manini en Olivier Mangin. De protagonisten van dienst zijn Natalia en Walter. Hij is een Amerikaan die in Moskou woont, zij is een lokale bewoonster. Toevallig komen ze met elkaar in contact bij de oktoberrevolutie in 1917 te Petrograd, waarna hun wegen regelmatig lijken te kruisen. Een romance ontstaat...
Even een korte situering: we bevinden ons in het Russische Rijk. Na de revolutie in Petrograd werd de voorlopige regering vervangen door een bolsjewistische (communistische) regering. Hierna brak er een burgeroorlog uit tussen de "Roden" (bolsjewieken/communisten) en de "Witten" (mensjewieken en Russische adel), die meerdere jaren duurde. Het is tegen deze achtergrond van geweld en lijden dat we de wandelgangen van de protagonisten volgen.
http://infos-75.com/infos75/wp-content/uploads/2013/06/600_330_71b932f9da388f90fbe852101813cde5-1365769311-e1370954448533.jpg
Natalia en Walter zijn 2 briljante leerlingen aan de vrije kunstateliers. In die hoedanigheid krijgen ze de kans om met ‘de Rode Ster’ door de Sovjet te trekken om er de kunst te promoten in de meest afgelegen provincies. Tijdens hun treinreis worden ze echter, in de nasleep van de burgeroorlog, vaak geconfronteerd met menselijke drama’s. Op een bepaald moment keert Natalia totaal ontredderd terug naar haar groep. Wat heeft ze gezien of meegemaakt waardoor ze helemaal veranderd lijkt? En zal de liefde van de twee tortelduifjes dit overleven?
http://www.stripspeciaalzaak.be/beelden/Besprekingen_2013/LiefdeOorlogstijd1_PR.jpg
Jack Manini brengt een ‘echt’ liefdesverhaal. Maar minstens even vaak als de gevoelens centraal staan, draait het in dit boek om de oorlog en alle ontberingen die daarbij horen. In oorlogsverhalen draait het erg vaak om de soldaten en wat zij meemaken, hier staat de gewone man en vrouw centraal, in zoverre je kunstenaars ‘gewoon’ kan noemen natuurlijk. De sterkte van het album schuilt in de ommezwaai die ergens halverwege het album plaatsvindt. Waar het verhaal oorspronkelijk een feeling-good vertelling lijkt te zijn, smijten de auteurs ons plots enkele keiharde taferelen in het gezicht. Weg goed gevoel. De blik waarmee je dit boek leest verandert radicaal van het ene moment op het andere en die dualiteit kan ik best smaken!
http://www.avoir-alire.com/IMG/jpg/amants.jpg
De tekeningen van Olivier Mangin zijn prachtig en pakkend. Mede dankzij de donkere maar realistische inkleuring van Bérengère Marquebreucq krijgen we een mooi doch soms wreed schouwspel te zien.

Besluit: dit prachtige verhaal waarin geluk en gruwel héél dicht bij elkaar liggen, krijgt een prominente plaats in m’n boekenkast tijdens het ongeduldig wachten op de vervolgdelen!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.