stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Airborne 44 5 Als je moet overleven


Met dit vijfde deel begint er een nieuw verhaal van deze fantastische reeks over de Tweede Wereldoorlog. In tegenstelling tot het vorige verhaal (delen 3 en 4), speelt de actie zich niet meer af tijdens de landing in Normandië. We zijn weer terug waar het allemaal begon: in de Ardennen ten tijde van het wanhoopsoffensief van de Duitsers in december 1944.
We maken in dit verhaal ook kennis met nieuwe hoofdrolspelers. Aan Duitse kant hebben we Stefan Leder. In het Amerikaanse leger vecht zijn broer Sebastian samen met zijn jeugdvriend Tom en de pilote Tessa. Tessa wordt neergehaald in het door de Duitsers bezette gebied, waar Tom en Sebastian haar proberen te redden, terwijl ook Stefan haar te pakken probeert te krijgen. Maar vooraleer we meer te weten komen, gaan we terug naar eind jaren dertig in het stoffige zuiden van de Verenigde Staten. De crisis slaat volop toe, en als ook de oogsten mislukken, staan veel gezinnen op straat. De familie Leder beslist dan ook om terug te keren naar het moederland, waar Hitler met strenge hand zijn land weer heeft opgebouwd. Sebastian moet echter niets van het nationaalsocialisme weten en blijft achter om samen met zijn even hopeloze vriend Tom richting Californië te trekken. Onderweg redden ze Tessa die door een zandstorm met haar vliegtuig in de problemen is geraakt.

Dit eerste deel speelt zich dus meer af in de jaren dertig in de VS dan in de Ardennen tijdens de oorlog. Maar Jarbinet neemt zo de tijd om van zijn personages echte mensen te maken in plaats van de bordkartonnen helden die we al te veel hebben gezien in dit soort oorlogsverhalen.
Wel opvallend dat Jarbinet lijkt mee te surfen op de vernieuwde belangstelling voor luchtvaartstrips, want voor het eerst speelt een pilote een belangrijke rol en staat er ook prominent een vliegtuig afgebeeld op de cover.
Hopelijk kan het afsluitende deel onze steile verwachtingen inlossen. Maar Jarbinet heeft met zijn vorige delen al het nodige krediet opgebouwd, zodat we daar alle vertrouwen in hebben.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.