stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Axa 1 De mutanten


Deze strip is gemaakt door Enrique Romero en Donne Avenell.
Het is 2080 en er is over de hele wereld een grote besmetting geweest. Een selecte groep mensen heeft het gezond overleefd en hebben een koepel gemaakt waarin ze een hele stad hebben gebouwd. Ze hebben de technologie van honderd jaar geleden behouden en verder ontwikkeld.
Maar Axa voelt zich een gevangene en wil de koepel uit, de vrijheid in. Hoewel de koepelmannen haar tegen willen houden scheurt ze haar kleren van zich af en gaat haar vrijheid tegemoet de koepel uit. Maar buiten de koepel schuilen van allerlei gevaren. Wanneer ze aangevallen wordt door een grote gemuteerde spin wordt ze gered door een middenman. De middenmensen zijn een soort primitieve holbewoners. Axa gaat met hem mee, maar bij het middendorp aangekomen wordt ze in een cel gegooid. Ze is een mooie gezonde vrouw die voor de fok bestemd wordt. Hier is Axa niet van gediend. Juist als ze wil ontsnappen wordt het middendorp overvallen door mutanten. Deze gemuteerde mensen nemen Axa en nog twee vrouwen gevangen. Zij willen deze gezonde vrouwen ook voor de fok gebruiken om zo een gezonder ras voort te brengen. Hoewel Axa een dappere vrouw is die weet wat vechten is brengt haar compassie haar maar al te vaak in de problemen.

Het verhaal is van Donne Avenell. Halverwege de jaren 50 begon hij met het schrijven van stripverhalen. Dit Axa album is verschenen in 1983. In dit jaar is de feministische golf al bijna 20 jaar gaande. Avenell maakt van Axa dan ook een feministische figuur, zij staat haar mannetje met haar pas verworven zwaard. Maar hij blijft een kind van de jaren 40 en hij kan het niet nalaten om het romantische beeld van die tijd in dit verhaal te laten doorschemeren. Zo vleit Axa zich graag in de armen van haar sterke redder.

De tekeningen zijn van Enrique Romero. De Spaanse striptekenaar is ook wel bekend van Modesty Blaise. In tegenstelling tot Modesty Blaise gaat Axa gelijk op de eerste pagina al uit de kleren. En hij kan goed half naakte vrouwen en mannen tekenen. Zijn tekenstijl is realistisch. Ook kan hij goed overweg met de zwart-wit en arceringen. Panda Axa op Ratatouille TVDit is een recensie van een gebruiker.