stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Aan de rand van de wereld 1 De odyssee van Sir Ernest Schackleton, deel 1


Enkele namen zijn onlosmakelijk verbonden met Antarctica. Ernest Shackleton is er daar één van. Meestal komt zulke naambekendheid door een overwinning: als eerste iets ontdekken of doen, en dat meestal gepaard met heel wat uitdagingen en obstakels. Shackleton past niet echt in die rij. Hij is één van de weinigen die bekend is terwijl hij eigenlijk gefaald heeft in zijn uitdagingen. Geen enkele van zijn expedities heeft hun doel bereikt. En toch, toch moet je hem kennen en bewonderen. Hij heeft een onwerkelijke prestatie neergezet onder de moeilijkste omstandigheden. Dat verhaal wordt in dit tweeluik verteld.

http://cdn.bdstock.fr/previews/print_img/30430.jpg

Nadat iemand anders (met name Scott, nog zo een naam verbonden aan Antarctica) wel een succesvolle expeditie had naar de zuidpool, stelt Shackleton zich een ander doel. Hij wil als eerste de ijzige vlakte van Antarctica oversteken. In 1914 gaat deze expeditie van start. Maar al vlug beginnen er donderwolken samen te pakken boven het schip. Het pakijs komt al veel vlugger opzetten dan verwacht en sluit al vlug het schip in. Shackleton hoopt het uit te kunnen houden tot de dooi en dan zijn expeditie verder te kunnen zetten, maar het mag niet zijn. Het pakijs klit echt samen en vernietigt het schip. Gestrand op het ijs moeten de mannen de winter overleven en daarenboven actief op zoek gaan naar redding, met andere woorden een actieve basis bereiken. De legende van Shackleton zal hier een start nemen.

Dit is een boek dat vertelt over ontdekkingsreizigers die uitdagingen zochten en aangingen, maar ook hoe dikwijls dat kan misgaan. En dit is niet een klein foutje in een gematigd klimaat, maar levensbedreigend. Alles of niks! Shackleton kan maar beter de juiste beslissingen nemen om zichzelf en zijn mannen te redden. We weten dan wel dat hij dat behoorlijk goed gedaan heeft, maar hier zien we het in geuren en kleuren. Ik voel de koude toeslaan en het wantrouwen toenemen .. het lijkt hopeloos en dat voel je. Geen ontkomen aan.

http://bdzoom.com/wp-content/uploads/2012/06/SUR-LES-BORDS-DU-MONDE-T1-p33.jpg

De atmosfeer dat de tekeningen creëren, sluit daar naadloos op aan. Het blauw heeft de bovenhand.. het blauw van het ijs, van de koude en er is geen enkele andere kleur sterk genoeg om dat gevoel even te doorbreken. Welkom in deze eindeloze kille wereld, waar overleven een onwaarschijnlijkheid lijkt te zijn.

In het kort: een waargebeurd verhaal weergegeven op een eerlijke manier en net daardoor zo impactvol!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.